Benoît Lachambre

Van 23 januari tot en met 18 februari was de befaamde Canadese choreograaf Benoît Lachambre te gast als Artist in Residence bij de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). Benoît Lachambre maakte met alle 37 studenten van de SNDO een creatie van 37 solo's, getiteld 37 solos/Snakecharmers' Ball.

37 solos/Snakecharmers' Ball ging op 18 februari 2012 in première tijdens het Something Raw Festival in Frascati in Amsterdam. Tijdens de slotavond waren de verschillende solo’s vier uur lang te zien in de Expozaal van de Brakke Grond. Je kon je in een levende expositie met een flexibele in- en uitloop wanen.

De residency van Lachambre gaf de studenten de kans kennis te nemen van de werkwijze van de kunstenaar door samen in diens artistieke praktijk te zijn. Het proces dat Lachambre met de SNDO-studenten doormaakte, was onderdeel van de voorbereiding voor de nieuwe solo Snakeskins die hij in 2012 creërde.

Over Benoît Lachambre
De Canadees Benoît Lachambre (1960) is niet alleen danser en choreograaf maar is daarnaast ook werkzaam als docent en dans ‘improvisator’. Al meer dan dertig jaar werkt hij als choreograaf aan verschillende producties. Hij was onder andere betrokken bij het werk van choreografen Meg Stuart, Sasha Waltz en Boris Charmatz. Dans is voor Lachambre onlosmakelijk verbonden met visual- en performance art. In 1996 richtte Lachambre Par B.L.eux op, dat zich richt op research en creatie in dans.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

publicaties

Ruggengraat als een waterslang, door Bregtje Schudel in Het Parool, 14 februari 2012
Space is a body, door Hester van Hasselt in ON AIR 4

activiteiten

Benoît Lachambre & 37 SNDO Students 37 solos/Snakecharmers' Ball in de Brakke Grond

Blogspot SNDO

Delen