Ed Spanjaard

Dirigent Ed Spanjaard was vanaf 2011 verbonden als Artist in Residence aan de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Hij is één van de meest vooraanstaande dirigenten in Nederland en dirigeert zowel modern als klassiek repertoire. De tweedejaarsstudenten van de opleiding maakten tijdens zijn residency kennis met het werk van de dirigent. Zij werden uitgedaagd Spanjaard te volgen in zijn visie op zowel de klassieke als moderne stukken die hij dirigeert.

Ed Spanjaard was de tweede Artist in Residence aan de opleiding Productie podiumkunsten. De opleiding Productie podiumkunsten zette hiermee haar onderzoek voort naar hoe je je als aankomend productieleider verhoudt tot een bevlogen kunstenaar.

Ed Spanjaard besprak de thema’s van de muziekstukken met de studenten en docenten. De onderwerpen werden verwerkt in verschillende workshops: kostuum, decor, video en geluid. De workshops resulteerden in een gezamenlijke eindpresentatie en individuele installaties van de studenten.

Over Ed Spanjaard
Ed Spanjaard kreeg zijn muzikale opleiding (piano en directie) aan het Conservatorium van Amsterdam en de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Hij werkte vanaf 1973 als repetitor en assistent-dirigent in het Royal Opera House Covent Garden bij de Glyndebourne Festival Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest en bij Leonard Bernstein en Herbert von Karajan.

In 2001 maakte hij met opmerkelijk succes zijn debuut bij het Concertgebouworkest, dat hem regelmatig heeft teruggevraagd. Als pianist heeft hij zich gespecialiseerd als liedbegeleider. Met het Nieuw Ensemble gaf hij talrijke (wereld)premières en op initiatief van het Nieuw Ensemble en Ed Spanjaard werd het Atlas Ensemble opgericht met muzikanten uit alle windstreken. Als operadirigent was hij werkzaam bij De Nederlandse Opera (Amsterdam), de Opéra National de Lyon, de Nationale Reisopera (Enschede), Opera Zuid (Maastricht) en Opera in Ahoy in Rotterdam, waar hij een aantal grootschalige producties leidde. In 2008 begon Spanjaard aan een serie opvoeringen van Wagners Ring des Nibelungen. Kijk voor meer informatie op zijn website.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

publicaties

The art of creative passion
in 'ON AIR 4'

blog studenten OPP

Delen