Rieks Swarte

Theatermaker Rieks Swarte was vanaf juni 2012 als Artist in Residence verbonden aan de opleiding Techniek en theater van de Theaterschool. Rieks Swarte maakt als regisseur, acteur en vormgever deel uit van De Firma. In verschillende projectperiodes maakten de studenten kennis met de unieke artistieke praktijk van Swarte. Maar ook het onderwijs werd door de betrokkenheid van Swarte geïnspireerd en ontvangt nieuwe impulsen.

De opleiding Techniek en theater leidt professionals op die artistieke ideeën theatertechnisch mogelijk maken. Als leidinggevende vormen zij een onmisbare schakel tussen regisseur of choreograaf en de realisatie van het gehele theaterbeeld. Dat vraagt een combinatie van vele eigenschappen. Techniek studenten moeten niet alleen excellent zijn in hun vak, de huidige tijd vraagt ook om flexibiliteit, creativiteit en verbeeldingskracht.
Voor studenten, docenten en begeleiders was de samenwerking met Rieks Swarte een geweldige uitdaging. Swarte ontwerpt juist met minimale technische middelen duizelingwekkende voorstellingen. Het motto dat Swarte voor zijn AIR aan de Theaterschool bedacht heeft is: “You can observe a lot by just watching.” (Yogi Bear)
Als aftrap van de residency exposeerde Rieks Swarte de Cabanon in de Theaterschool. Hij bouwde deze ruimtelijke installatie van hout en karton samen met studenten op. De Cabanon vormt een kijkje in de leef- en denkwereld van Swarte, het is een uniek “zelfportret in architectuur”, gebaseerd op ontwerpen van Le Corbusier en de principes van de Gulden Snede.

Over Rieks Swarte
Rieks Swarte is regisseur, vormgever en (poppen)speler. Hij studeerde tegelijkertijd regie aan de Amsterdamse Theaterschool en aan de Vrije Academie in Den Haag. Sinds eind jaren '60 is hij als maker en speler actief in het theater. Swartes werk is geïnspireerd op kinderboeken, afbeeldingen, toevallige artikelen, plotselinge buien, een goed boek, een film, een historisch moment of bijzondere plekken op de wereld.
Kenmerkend voor de voorstellingen van Swarte is de beeldende kracht en het uniek samenspel tussen spelers en objecten. Soms is de tekst het uitgangspunt voor een stuk, maar lang niet altijd. Het duidelijkst is dat te zien in Swartes speelgoedvoorstellingen voor kijkers van 8 tot 88. Swarte creëert ook collegevoorstellingen, waarin hij ingewikkelde onderwerpen uit de geschiedenis, kunst en wetenschap als aanschouwelijk onderwijs helder en inzichtelijk maakt.
In 1992 richtte Swarte zijn eigen gezelschap De Firma op waarmee hij in de kleine en grote theaters van Nederland en België of op locatie aanwezig is. Thuisbasis is de experimenteerwerkplaats, het atelier in het centrum van Haarlem. Vaste speelplek is de Haarlemse Toneelschuur. Volgend seizoen maakt Swarte o.a. het toneelbeeld voor Pjnokkio bij de Toneelmakerij (regie Liesbeth Coltof).

publicaties

Zelfportret in achitectuur, door Viveka van de Vliet 2 juli 2012 www.items.nl
De studenten houden een blog bij over hun ervaringen met AIR Rieks Swarte
'It's all about transfer', gesprek tussen Marijke Hoogenboom en Rieks Swarte in ON AIR 5, december 2012

activiteiten

Drie voorbeeldige mannen: een live on stage talk show met 3 onmisbare inspiratiebronnen van Swarte.

Imitation Of Life

Delen