Ugo Dehaes

Choreograaf Ugo Dehaes was vanaf september 2012 verbonden als Artist in Residence aan de opleidingen Moderne theaterdans en Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Tijdens de gezamenlijke onderzoeksperiode werkten de studenten met Dehaes aan een locatieproject.

Hierbij werden de studenten van de  Opleiding Productie podiumkunsten (OPP) geconfronteerd met de artistieke thema’s van Dehaes als maker, terwijl de studenten van de opleiding  Moderne theaterdans (MTD) met hem als choreograaf werkten.

Gedurende vier maanden kregen de studenten de kans om te duiken in de imaginaire wereld van de maker, zijn inspiratiebronnen en de uitwerking daarvan. Door de workshops, lezingen, discussies en het volgen van elkaars processen ontwikkeledn de studenten visie en wisselden ze ideeën uit.
 
Ugo Dehaes is een jonge Vlaamse choreograaf die zijn sporen heeft verdiend als performer binnen het werk van o.a. Meg Stuart en Arco Renz. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke intensiteit en volledige aanwezigheid van de performers, die tot uitersten gaan. Dehaes neemt rustig de tijd voor het creëren van een voorstelling, een unicum in deze tijd van overproductie en haast. Voor zijn eigen producties doet hij alles zelf, productie, techniek, publiciteit.

Lokatievoorstelling PROTEST
Tijdens de Artist in Residency heeft Ugo Dehaes een stuk op een locatie gemaakt, buiten de schoolmuren, met het thema ‘Protest’. Met de studenten van Moderne theaterdans onderzocht hij wat protest bij de groep studenten teweeg brengt.

‘Protest’ was ook het thema voor de ontwerpworkshops van de OPP-studenten. In deze workshops maakten ze ontwerpen voor kostuums, decors, videobeeld en geluid op basis van het onderzoek naar het thema. In de choreografie die in december op locatie te zien was, werden de resultaten van de workshops geïntegreerd.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

activiteiten

Voorstelling Protest

publicaties

Hester van Hasselt interviewt student

Delen