Claron McFadden

Met ingang van het studiejaar 2014-2015 is de Amerikaanse sopraan Claron McFadden benoemd tot Artist in Residence aan het Conservatorium van Amsterdam. Claron was al langer aan het CvA verbonden voor het geven van Masterclasses binnen de afdeling zang en gaat in de vorm van coachings, presentaties en optredens werken met ensembles en individuele studenten uit diverse vakgroepen. Sven Arne Tepl, adjunct-directeur en hoofd Klassiek van het Conservatorium van Amsterdam: ‘Met Claron hebben we niet alleen een van de meest vooraanstaande zangeressen kunnen benoemen, maar een allround artiest die voor een ieder een inspiratiebron zal zijn. Ze is HET voorbeeld van een innovatieve, veelzijdige artiest die vernieuwing verbindt met excellence. Claron zal met haar gedrevenheid en kunde een fantastische spontaniteit toevoegen aan ons instituut.’

publicaties

Over Claron McFadden

Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. Ze maakte haar operadebuut in 1985 in het Holland Festival, de start voor een indrukwekkende carrière. Als soliste werkte Claron met grote namen als William Christie, Fabio Biondi, Jörg Widmann, Michel van der Aa, The Arditti Quartet (waarmee ze Brian Ferneyough's 4th String Quartet opnam), Alain Platel, Frans Brüggen en met orkesten als het Residentie Orkest, The Budapest Festival Orkest en Klangorum Wien. Daarnaast is ze een veelgevraagde operazangeres met rollen in producties van onder andere La Scala, De Nederlandse Opera en de Bayerische Staatsoper. 

Naast vele opnamen voor radio en tv maakte Claron McFadden ook vele cd’s voor grote labels als EMI en werd ze genomineerd voor een Grammy voor haar uitvoering van Birtwistle's "The Woman and the Hare" met het Nash Ensemble. In 2006 ontving ze de Amsterdamprijs voor de Kunst. Vanwege haar veelzijdigheid wordt ze regelmatig uitgenodigd op te treden met jazzmusici als Eric Vloeimans, Henk Meutgeert en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Chris Hinze en Aka Moon. Het muziektheaterstuk "Lilith", door Claron McFadden gecreëerd en uitgevoerd, had zijn wereldpremière in het Holland Festival 2012. 

air

Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen.
Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het tijdschrift ON AIR. www.air.ahk.nl 

Delen