Henk Schut

Henk Schut is in 2015 AIR bij de master Kunsteducatie; Schut is al ruime tijd verbonden aan de masteropleiding waar hij interdisciplinair onderwijs ontwikkelt. Zijn veelzijdige internationale kunstpraktijk is een belangrijke inspiratiebron voor de studenten. Als AIR kreeg Schut de gelegenheid om gedurende een programmacyclus deze specifieke onderwijspraktijk systematisch te onderzoeken en vast te leggen. Hij deed dit in samenwerking met co-teacher Diane Carp. Henk Schut zelf deed beeldend verslag van de processen die zich dit jaar tussen hem en de studenten en tussen de studenten onderling afspeelden.

gastcurator Van Gogh museum

Henk Schut heeft als gastcurator bij het Van Gogh museum de tentoonstelling When I Give, I Give Myself ingericht. Hij vroeg 23 hedendaagse kunstenaars om te reageren op brieven van Van Gogh en onderzocht wat Vincent van Goghs ideeën en inzichten betekenen voor kunstenaars van nu en voor de actuele kunstpraktijk.

Iedere kunstenaar ontving een speciaal voor hem/haar geselecteerde brief van Van Gogh. De werken van de Nederlandse en internationale kunstenaars en schrijvers lopen als een eigentijdse route door de vaste collectie heen en zetten Vincent van Gogh hiermee in een ander daglicht. Henk Schut vroeg ook Gabriel Lester, AIR bij de Academie van Bouwkunst, om op een brief te reageren.

When I Give, I Give Myself
is te zien in het Van Gogh Museum van 20 mei 2015 tot 17 januari 2016.

over Henk schut

Henk Schut is beeldend kunstenaar, filmmaker en theater- en opera regisseur. Deze veelzijdigheid aan talent biedt hem de mogelijkheid zich van de een naar de andere discipline te bewegen en hiermee nieuwe combinaties te creëren. Zijn projecten vinden vaak plaats op onconventionele plekken, waarbij zijn werk gebonden is aan deze specifieke locatie. De verwachtingen van het publiek worden constant uitgedaagd, wat unieke ervaringen oplevert.
Na zijn studie aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (1979), ging hij in 1984 naar Londen om daar te studeren aan The Royal Academy of Dramatic Art. Hij werkte en woonde zestien jaar in Londen als beeldend kunstenaar en regisseur. Hij werd tweemaal genomineerd voor de Laurence Olivier Award (1992) en won de Barclays New Stages Award (1996). In 1994 representeerde hij Nederland op de Quadriannale tentoonstelling in Praag. In 2000 verhuisde hij terug naar Nederland, waar hij een studio opzette op de voormalige NDSM werf in Amsterdam Noord. Hier werkt hij aan zijn installaties en werkt samen met een aantal multidisciplinaire kunstenaars. Van 2004-2008 was hij artistiek leider van Dogtroep, waar hij een aantal voorstellingen en installaties creëerde op grote schaal.

AIR

Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het tijdschrift ON AIRwww.air.ahk.nl

publicatie

Henk Schut: When I Give I Give Myself en andere projecten, door Saskia Monshouwer (ON AIR 2015-16)

When I Give, I Give Myself

Henk Schut werkt als gastcurator bij het Van Gogh Museum aan de tentoonstelling When I Give, I Give Myself. meer over de tentoonstelling

interview

luister het interview met Henk Schut op Radio 4

Delen