Der Theatermacher: Katie Mitchell

Der Theatermacher met Johan Simons, Katie Mitchell en Luk Perceval - Benedikt Haubrich

Sinds de komst van Yvette Fijen en Steven Van Watermeulen als artistiek leider van de Regie Opleiding ondersteunt de AHK met het speciale AIR-programma Der Theatermacher de nieuwe koers van de opleiding. Daarbinnen wordt de student intensief geconfronteerd met wezenlijke vragen over diens artistieke driften, over het onmogelijke en verborgene,  over radicaal en compromisloos theater en de maatschappelijke betekenis van de kunstenaar. In een speciale reeks onder de noemer Der Theatermacher ontmoeten de studenten belangrijke kunstenaars uit het internationale circuit. Tijdens het studiejaar 2014-2015 zijn dat Luk Perceval (Thalia Theater Hamburg),  Johan Simons (Münchner Kammerspiele & Ruhrtriennale) en Katie Mitchell (o.a. Schaubühne am Lehniner Platz) . Theatermakers die binnen Europa een prominente plaats innemen, niet in het minst omdat zij in staat zijn bijzonder repertoire te kiezen en relevante thema’s aan de orde stellen.  

De titel van het AIR traject Der Theatermacher is ontleend aan het gelijknamige stuk van de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernhard.

Robbert van Heuven interviewde Steven Van Watermeulen in ON AIR 2015-16.

Katie Mitchell

In maart 2015 is de Britse regisseur Katie Mitchell de volgende bijzondere gast van Der Theatermacher, ditmaal mede in het kader van het programma Brandstichter van de Stadsschouwburg Amsterdam. Op 16 en 17 maart gaat zij aan de hand haar boek The Director’s Craft met de studenten in gesprek over haar regiemethodiek, repertoire en de bijzondere relatie die een regisseur met zijn creative team moet zien te ontwikkelen, zeker wanneer de technische, filmische en beeldende middelen zo’n prominente plaats innemen als in haar werk. Katie Mitchell staat bekend om haar uiterst accurate voorbereiding, minutieuze benadering van de tekst en effectieve overdracht van grote thema’s zoals wetenschap en oorlog, klimaatverandering en verantwoordelijkheid. Duidelijk een Theatermacher die onze nieuwste generatie regiestudenten tot inspiratie dient.

Op maandag 16 maart presenteert de opleiding regie met Katie Mitchell een speciale openbare HALF6 bijeenkomst in het TipTop theater van de Theaterschool. De regiestudenten praten met haar over methodologie en repetoire, het belang van een creative team wanneer techniek, film en visuele elementen een belangrijk onderdeel van het werk zijn.

air

Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het tijdschrift ON AIR. www.air.ahk.nl 

Delen