Naar inhoud
 

Meer lezen?

Vijf interviews met betrokken studenten

Adelheid Roosen

Adelheid Roosen en Zina Platform werkten als Artist in Residence samen met maar liefst vijf opleidingen van de Academie van Theater en Dans. In deze bijzondere samenwerking met studenten van de opleidingen Productie Podiumkunsten, Regie Opleiding, Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie, Theaterdocent en Mime Opleiding werkten zij aan de WijkSafari in Amsterdam Noord.

Wijksafari

Met het project de WijkSafari trekken theatermakers de wijk in en adopteren zij de buurtbewoners op zoek naar persoonlijke levensverhalen. Studenten transformeren van bezoeker naar familielid, doordat zij daadwerkelijk twee weken lang gaan wonen bij ‘hun’ tien wijkbewoners en gezin. Deze bijzondere ontmoetingen leiden tot voorstellingen waarin theater en realiteit met elkaar versmelten en bezoekers op ontdekkingstocht door de wijk trekken.

De Academie voor Theater en Dans pleit voor meer onderwijs dat de studenten kennis laat maken met nieuwe vormen van theater dat zich buiten de gebaande paden beweegt en de waarde van plaats, stad en gemeenschap centraal stelt. Met de WijkSafari Noord grijpt de Academie nu een bijzondere gelegenheid aan om deze missie samen met Adelheid en Zina in praktijk te brengen. De WijkSafari Noord biedt een ideale context om een vijftigtal studenten uit verschillende jaargangen en opleidingen gelijkwaardig samen te laten werken en gezamenlijk verantwoordelijkheid te laten nemen voor de verbinding met buurtbewoners in Amsterdam Noord.

Op 8 september 2016 was de eerste bijeenkomst met alle betrokken studenten en Adelheid Roosen in DAS Graduate School in Amsterdam Noord.

Adelheid beschrijft de research als volgt: “Alles begint bij aanbellen. Letterlijk op de fiets stappen. De wijk is ons speelveld, we trappen diep de wijk in, deur voor deur langs de huizen. Op de thee in de moskee, een koffie bij de buurtkapper. Vragen stellen uit belangstelling, zonder vooroordeel: ‘Hoe houdt u uw haar zo mooi? Waar zijn uw ouders geboren? Wanneer was uw hart een open wond? Hoe gaat u om met tegenvallers?’ We brengen de wijk opnieuw in kaart: Wie wonen hier precies? Waar komen ze vandaan? Hoe brengen zij hun dagen door? Welke plekken worden gemeden uit angst? Bij wie ligt de trots van de wijk? Het doel is een wezenlijke ontmoeting tot stand brengen en die vervolgens door middel van ons vak te theatraliseren. We ontmoeten en blijven daarbij geen buitenstaander, maar laten ons door dezelfde verlegenheid buitelen als de buurtbewoners.”

De voorstellingen vonden plaats van 5 juni tot en met 2 juli 2017. WijkSafari vond eerder plaats in de Amsterdamse wijk Slotermeer (2012), in 2013 daar waar de Utrechtse wijken Overvecht, Zuilen en Ondiep elkaar raken, in 2014 en 2015 in de wijk Tepito, Mexico-City en in de Bijlmer in 2015.

Biografie

Adelheid Roosen is een Nederlandse theatermaakster, actrice, dramadocente en schrijfster. Ze schuwt in haar theater- en filmproducties geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, (homo)seksualiteit in de Islamitische wereld, de Alzheimer van haar moeder, alles mag en móet in de openbaarheid. Geïnspireerd door haar ervaringen bij het theaterdrieluik over moslimimmigranten (1997 – 2006), ontwikkelde Roosen een adoptiemethodiek waarbij theatermakers twee weken geadopteerd worden door wijkbewoners om het contact met de ander te verdiepen en levensverhalen te verzamelen. Dit begrip staat inmiddels nationaal en internationaal op de theater- en cultuurkaart.

Voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam ontving Adelheid Roosen in 2009 de Amsterdamprijs, ze won een Gouden Kalf en tot twee keer toe de Prosceniumprijs. Het Humanistisch Verbond kende haar de Van Praagprijs toe omdat ze ‘een onvermoeibare voorvechter is van een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt’. Ze is al bijna drie decennia verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als docent theatermaken.

Delen
 

Meer lezen?

Vijf interviews met betrokken studenten