Quinsy Gario

Trots kondigen wij aan dat Quincy Gario van 12 tot 16 december 2016 als Artist in Residence te gast is bij de Academie voor Theater en Dans. De School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) en de Regieopleiding organiseren sinds vorig jaar samen een week lang een workshop met een prominent figuur uit de kunstwereld, met een speciale focus op het omgaan met de politiek en het politieke in de kunst.

Dit jaar is de kunstenaar Quinsy Gario uitgenodigd om te werken met eerstejaarsstudenten van de SNDO en eerste- en tweedejaarsstudenten van de Regie Opleiding. Deze samenwerking en de uitnodiging van Quinsy Gario is tot stand gekomen met de steun van het Artist in Residence (AIR) programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Quinsy Gario over de workshop:

‘Wat is bevrijding? Wat is de rol van de kunstenaar als vertolker van het politieke? Wat is democratie en wat is de rol van de kunstenaar in het onderzoeken van de definitie van democratie? Hoe lever je kritiek en hoe stel je een nieuwe wereld voor? In deze weeklange, intensieve dialoog met de studenten wil ik onderzoeken hoe we progressieve kritiek in de praktijk vorm kunnen geven in het werk dat we maken. Samen zullen we het hebben over het dekoloniale denken, Caribische en Latijns-Amerikaanse performancekunst, Afrikaanse kunst en concepten als bevrijding, de zwarte bewustwording, bewegingen van migranten en vluchtelingenvrouwen in Nederland en de radicale feministische theorie van het Zuidelijke werelddeel.’

Openbaar programma

Maandag 12 december, 19.30u / Rolando Vasquez
Locatie:  Postillion Convention Center. Paul van Vlissingenstraat 8, Amsterdam

Dinsdag 13 december, 19.30u / Teresa Maria Dias Nerio
Woensdag 14 december, 19.30u / Amal Alhaag
Donderdag 15 december, 19.30u / Nancy Jouwe

Locatie: Hugo Olijfveldhuis. Zeeburgerdijk 19, Amsterdam

Vrijdag 16 december, 14.30u / Natalia Truchi

Locatie: SNDO studio 809, Academie voor Theater en Dans. Jodenbreestraat 3, Amsterdam

Over Quinsy Gario

Quinsy Gario is dichter, theatermaker en activist. Hij werd geboren in Curaçao en groeide op in Sint Maarten en Nederland. Hij studeerde Theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar hij zich richtte op gender- en postkoloniale studies. Hij won de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakersprijs 2011, de Issue Award 2014, de Amsterdam Fringe Festival Silver Award 2015 en was finalist in het Dutch National Poetry Slam Championship in 2011.

Quinsy is een van de initiatiefnemers van de Zwarte Piet is Racisme-campagne, die kritiek leverde op de heersende publieke opinie over de racistische figuur van de Nederlandse Zwarte Piet, waarna hij naar buiten bracht hoe de figuur van Zwarte Piet met overheidssteun in leven wordt gehouden in Nederland. De laatste tijd richt hij zich op staatsbescherming van het gemarginaliseerde en politieke verzet als performance. 

Hij is lid van het pan-Afrikaanse kunstenaarscollectief The State of L3 en zijn werk is te zien geweest in Galleri Image (Denemarken), het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen, SMART Project Space en het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Hij trad op in o.a. het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Contact Theater (Manchester) en het Ballhaus Naunynstraße (Berlijn). Momenteel volgt hij het Master Artistic Research-programma aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag.

Artist in Residence

Het AIR-programma is een initiatief in samenwerking met de opleidingen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het stimuleert innovatie en faciliteert ontmoetingen met de hedendaagse kunstenaarspraktijk. Het biedt de organiserende faculteiten de kans te profiteren van de ervaringen van gerespecteerde kunstenaars om zo de onderwijs- en artistieke structuren van de opleiding nieuw leven in te blazen.

De workshop maakt deel uit van het Artist in Residence (AIR) project Der Theatermacher van de Regieopleiding. AIR is een programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Programma

Download het programma (in het Engels)

Delen