Naar inhoud
 

Publicatie Me and the Tourist

Meer informatie

Jan Hoek

Beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver Jan Hoek is vanaf januari te gast als Artist in Residence aan de Breitner Academie. Onder zijn leiding zullen alle studenten van de academie een week lang de stad in trekken om de verhouding tussen de Amsterdammer en de toerist te onderzoeken en vast te leggen.

In Amsterdam zijn inmiddels zo veel toeristen dat de inwoners ze als een anonieme plaag zijn gaan zien. Ze lijken te zijn vergeten dat het om unieke mensen gaat die allemaal om hun eigen redenen de stad bezoeken. In het project Me and the Tourist onderzoeken de studenten van de Breitner Academie met Jan Hoek de vooroordelen over toeristen, en zoeken ze naar manieren om deze stereotypen te kunnen omkeren, buigen, bevestigen of uitdiepen. Het project maakt deel uit van de themaweek van de academie, die dit jaar in het teken staat van diversiteit.

Van 29 januari tot en met 2 februari trekken alle ongeveer 130 studenten van de Breitner Academie de stad in om toeristen op nieuwe manieren te portretteren door middel van fotografie, video, tekening of performance. Aan het eind van de week presenteren de studenten hun resultaten in de academie, en met de beste werken wordt een tentoonstelling gecureerd van 15 - 22 februari 2018 in verschillende hotels in Amsterdam: Q-Factory Hotel Amsterdam, Clink, The Student Hotel, Andaz Hotel Prinsengracht en Hilton Double Tree.

De toeristen die in deze hotels verblijven, krijgen op die manier te zien hoe er tegen hen aan gekeken wordt.

Bekijk hier de resultaten van deze week. 

Op 12 februari 2019 wordt de publicatie op de Breitner Academie gepresenteerd: een boekje met ansichtkaarten van de beste werken die ook de verschillende hotels te zien waren. Bekijk het boekje hier.

Jan Hoek (1984) is beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver. Een groot deel van zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een grote interesse in 'de ander', in de breedste zin van het woord. Eerder waren kunstcriticus Terry Barrett, remixkunstenaar Eboman en beeldend kunstenaar Helmut Dick als Artist in Residence aan de Breitner Academie verbonden.

Delen
 

Publicatie Me and the Tourist

Meer informatie