Fluid Fragments

Fluid Fragments is de titel van de themaweek van 2020 van de Breitner Academie, waarin de veranderlijkheid en complexiteit van de persoonlijke identiteit centraal staat. In co-creatie met de professionele (film)makers Sam Yazdanpanna, Kevin Osepa, Manju Reijmer, Bouba Dola en Eva Zanen werken alle 144 bachelor studenten van de Breitner Academie in deze week, in groepjes, aan hun eigen film. Het resultaat word op vrijdag 31 januari 2020 gepresenteerd in Eye in het bijzijn van de kunstenaars/filmmakers. Zij beoordelen zowel het proces als het eindproduct van de studenten.

"Wij leven in een snelle wereld door de opkomst van technische innovatie en opkomst van internet en sociale media. Globalisering heeft gezorgd dat ons identiteit vloeibaar is geworden." (Sam Yazdanpanna)

Programma
De week wordt afgestrapt met een bezoek aan de tentoonstelling/installatie GD THYSELF: Spirit Strategy on Raising Free Black Children en een masterclass van Jenn Nkiru op het International Film Festival Rotterdam. Aansluitend gaan de studenten zelf aan de slag in de maak-week. Aan de hand van verschillende genres als animatie, fictie, docu of bijvoorbeeld video-kunst werken de studenten samen met de makers aan hun eigen film. Studenten van alle jaarlagen werken met elkaar samen en leren van de kunstenaar/filmer/cineast en van elkaar. De kunstenaar/filmmaker is twee uur per dag aanwezig om de groepjes studenten te coachen. Op maandag starten de groepjes met carrousel-lessen en scenario schrijven. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend is er een lezing of een workshop van een kunstenaar en in de middag wordt er gewerkt aan de films.

Filmeducatie vast onderdeel kunsteducatie
Tijdens deze week ontwikkelen studenten van de Breitner Academie competenties op het gebied van filmeducatie als onderdeel van beeldende kunsteducatie. In het verlengde van deze themaweek zullen het Netwerk Filmeducatie en de Breitner Academie een keuzevak over filmeducatie ontwikkelen dat voortborduurt op de themaweek. De Breitner Academie ziet filmeducatie als een onderdeel van beeldeducatie en wil in samenwerking met Eye werken aan een leerlijn die aansluit bij de reeds bestaande 4D- leerlijn in de bachelor beeldende kunst en vormgeving.

De themaweek is onderdeel van het Artist in Residence-programma van de AHK en wordt georganiseerd in samenwerking met het Netwerk Filmeducatie, IFFR en EYE.

"Ieder mens, ieder personage ervaart elke gebeurtenis, elke situatie anders. Wat ziet de één wel, wat de ander niet ziet?" (Eva Zanen)

Delen