Anthropology as Curation/ Curation as Anthropology

Stedelijke antropologie – Urban Practice as Art Forms

Van november tot en met december 2019 heeft de Reinwardt Academie antropoloog en curator Vyjayanthi V. Rao uitgenodigd als Artist in Residence (AIR). Zij bestudeert raakvlakken tussen urban planning, design, kunst, geweld en structuren in hedendaagse steden. Rao’s AIR-programma bestaat uit drie projecten die draaien om de vraag: wat kunnen etnografisch onderzoek en curatorial practice van elkaar leren?

Vyjayanthi Rao verdeelt haar residency bij de Reinwardt Academie over drie projecten. Het eerste is een etnografisch onderzoeksprogramma. Hierin onderzoekt zij samen met de Indiase kunstenaar Sudarshan Shetty de wisselwerking tussen grote maatschappelijke vraagstukken en individuele artistieke projecten. De focus licht op twee buurten in ontwikkeling: het Marineterrein en Amsterdam-Zuidoost. In deze buurten bezoeken ze een groot aantal kunstenaars en instellingen, zoals het CBK Zuidoost en Imagine IC.

Het tweede onderdeel bestaat uit drie masterclasses over de relatie tussen kunst, design en stedelijkheid. Ze kijkt naar manieren waarop veranderingen plaatsvinden in de stad en hoe stedelingen hierin navigeren. Specifiek onderzoekt ze de relatie tussen kunst en urbanisme, hoe kunstenaars inspiratie halen uit stedelijke omgevingen en hoe artistieke interventies plekken kunnen transformeren.

Het derde onderdeel van Rao’s verblijf is een samenwerking met geïnteresseerde studenten en collega's van de AHK. Met hen ontwerpt en cureert ze een project dat etnografie en vraagstukken over een stedelijke toekomst bijeenbrengt. Geïnspireerd door vragen omtrent gezelligheid, inclusie en speculatie in een veranderlijke stedelijke context, wordt bekeken wat er kan worden geleerd uit een cross-culturele dialoog.

Publieke evenementen

Hieronder staan de evenementen die je kunt bijwonen op een rij. Voor de masterclasses is aanmelding verplicht. Stuur hiervoor een mail naar marit.vandijk@ahk.nl. Hier kun je ook met al je vragen terecht. Let op: de masterclasses worden gegeven in het Engels.

  • Masterclass I (lezingen & workshop), 2 december, 18.00-19.30
    De eerste masterclass richt zich op de sociale en culturele effecten van verstedelijking in de 21ste eeuw. De opkomst van stedelijke nederzettingen over de hele wereld wordt onderzocht, hun culturele verschillen en de nauwe relatie met speculatief financieringskapitaal. Rao besluit met de gedachte dat urbanisatie een sociaal feit is. Of, zoals de Franse antropoloog Marcel Mauss het uitdrukt, 'een activiteit die implicaties heeft in de hele maatschappij, op economisch, juridisch, politiek en religieus gebied'.
  • Masterclass II (lezingen & workshop), 9 december, 18.00-19.30
    De tweede masterclass onderzoekt de recente veranderingen in zowel de visuele als de podiumkunsten. Rao laat zien hoe de gelijktijdige opkomst van participatieve kunstwerken, op onderzoek gebaseerde praktijken en kunst als hulpmiddel voor sociale rechtvaardigheid verschillende soorten archieven en dynamische inzichten van erfgoed hebben geproduceerd. Hierbij is speciale aandacht voor de verschillende disciplines en onderzoeksmethoden uit de sociale en de geesteswetenschappen die momenteel op onderzoek gebaseerde kunst beïnvloeden - inclusief archiefonderzoek en etnografie.
  • Master class III (lezingen & workshop), 16 december, 18.00-19.30
    De derde masterclass brengt de ideeën uit de eerste twee masterclasses samen. Wat zijn verbanden tussen de opkomst van virtuele, speculatieve netwerken in steden en hegemonische inzichten in de creatieve praktijk? Rao laat daarnaast zien hoe een experimentele, artistieke kijk op het dagelijks leven de basis kan vormen voor creatieve innovatie in de stedelijke praktijk. Ten slotte, presenteert Rao zaken om verder te onderzoeken in een vervolgprogramma, niet als analist maar als curator.
  • Reflectie Marineterrein, 17 december, 16.15-17.00
    Kom zitten bij de open haard in de Commandantswoning op het Marineterrein en luister naar wat Rao heeft te vertellen over haar onderzoek in deze buurt. Aanmelden is niet verplicht, maar het is wel leuk als je laat weten dat je komt.
  • Wekelijkse Q&A, 26 november en 3, 10 en 17 december, lichthof Reinwardt Academie
    Iedere dinsdagmiddag om 15.00 uur is er een Q&A in de lichthof waar je kunt aanschuiven. Terwijl je je boterham eet of je koffie drinkt, hoor je wat er allemaal gebeurt tijdens de AiR.
    Op 26 november sluit de Indiase kunstenaar Sudarshan Shetty aan voor een gesprek over de rol van de maker en alternatieve vormen van (kennis)overdracht.

Over Vyjayanthi V. Rao

Vyjayanthi V. Rao bestudeert raakvlakken tussen urban planning, design, kunst, geweld en structuren in hedendaagse steden. Haar onderzoek combineert etnografisch veldwerk met mapping, filmen en andere vormen van visueel onderzoek. Rao schreef talrijke artikelen over deze onderwerpen en werkte mee aan de boeken Speculation Now: Essays and Artworks (Duke University Press, 2015) en Occupy All Streets: Olympic Urbanism and Contested Futures in Rio de Janeiro (UR Books, 2016).

Daarnaast is Rao lid van de redactieraad en managing editor van het interdisciplinaire tijdschrift Public Culture (Duke University Press). Ook is zij mededirecteur van Terreform Center for Advanced Urban Research, een non-profit onderzoekspraktijk in New York City. Ze doceert Urban Studies aan de Spitzer School of Architecture, City College New York, en is lid van kunstenaarscollectief Samooha, waar architectuur, activisme en antropologie samenkomen

Delen