Planet Paradise

Landschapskunstenaar Bruno Doedens was Artist in Residence 2020-2021 van de Academie van Bouwkunst. Het Artist in Residence Programma (AiR) is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Bruno heeft vanuit deze positie de interdisciplinaire Winterschool 2021 vormgeven voor de 1e en 2e jaar studenten Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. Tegelijkertijd stond de Winterschool open voor studenten van andere opleidingen van de AHK.
Bruno staat bekend om zijn indrukwekkende beeldende projecten waarbij hij het landschap, natuurprocessen en mensen met elkaar verbindt op verrassende wijze. Hij experimenteert, vervormt en verbeeldt, waarbij de mens altijd tegelijkertijd zowel deelnemer als toeschouwer is. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari 2021 begonnen de studenten samen met Bruno aan deel een van hun (online) reis naar Planet Paradise. Het tweede deel (de Winterschool@Summer) vond plaats van 4 t/m 9 juli, dit keer fysiek op de Academie van Bouwkunst en in de AHK Makerspace. Bekijk het volledige proces en resultaat op deze website.

Hanneke Kijne, hoofd Master Landschapsarchitectuur over Bruno Doedens

We zijn allemaal onderdeel van een geheel. Ik vind het van belang om met studenten iets fysieks te ondernemen. Wat we doen, doet ertoe, een handeling met impact. Bruno Doedens is als landschapskunstenaar heel krachtig in dergelijke ‘gebaren’ maken. Zijn manier van werken gaat over beelden maken, waarmee hij nieuwe perspectieven opent op het bestaande. Dat is tevens de basis van de Winterschool onder zijn leiding.

Als Artist in Residence is Bruno Doedens echt een verbinder. Ik zie hem als inspirator, die de studenten zal aanzetten om hun verantwoordelijkheid te vinden en te nemen. We hebben nood aan nieuwe verhalen. Het is aan de kunstenaars, de makers, de ontwerpers om hierin een rol te vervullen. De Winter School draait om de zoektocht naar gemeenschappelijkheid, het samen vormgeven van een socialere wereld. Het is je eigen verantwoordelijkheid, maar je hebt elkaar nodig. Een andere mindset is nodig om de verbinding tussen mens en natuur tot stand te laten komen.

Bruno Doedens zoekt altijd naar samenwerking, verdieping en onverwachte wendingen. Hij doet dat op grote schaal met uiteenlopende groepen mensen. Met Planet Paradise wil Bruno als Artist in Residence een wezenlijke verandering in denken, doen en laten teweegbrengen.

Delen