My Music Ability - Drake Music Scotland

In maart 2018 vond de succesvolle AIR My Music Ability plaats: een project voor studenten waarin inclusie in muziekeducatie door muziektechnologie centraal stond. Voor dit AIR-project werd Drake Music Scotland als artist in residence uitgenodigd (lees hier meer over de editie in 2018). Drake Music is in Europa een koploper op het gebied van inclusieve muziekeducatie en technologie. In 2021 nodigde het Conservatorium van Amsterdam (CvA) opnieuw uit, om een vervolg te geven op het succesvolle AIR-programma uit 2018. Daar waar het accent in 2018 lag op het gebruik van muziektechnologie, lag de focus nu op muziek-didactische strategieën die ingezet kunnen worden bij inclusieve ensembles en op arrangementen die uitgevoerd kunnen worden door dergelijke ensembles, daarbij rekening houdend met nieuwe muziektechnologie.
 

Editie 2021

Van 10 t/m 13 november 2021 was Drake Music Scotland te gast op het Conservatorium van Amsterdam op uitnodiging van de opleiding Docent Muziek (ODM). Artistiek leider Pete Sparkes en Drake muzikant Ali Gillies verzorgden een 3-daags workshop-programma waaraan 11 bachelor- en masterstudenten van de afdelingen Opleiding Docent Muziek, Jazz en Klassiek deelnamen. Samen met gastmuzikante Karin van Dijk van My Breath My Music werd er een inclusief ensemble opgericht.
 

De studenten maakten tijdens de workshops kennis met verschillende muziek-didactische strategieën en artistieke concepten die ingezet kunnen worden bij inclusieve ensembles. Ideeën rondom 'dis'abilty en inclusiviteit werden grondig onder de loep genomen: de studenten maakten kennis met het 'social versus the medical model of disability” en werden geprikkeld in hun ideeën rondom muziek, muzikantschap en wat een instrument eigenlijk is. Ze leerden wat er allemaal komt kijken bij het werken met een inclusief ensemble - van het opzetten ervan, tot aan het uitvoeren van een project.
 

Tijdens de workshops werd er voornamelijk gewerkt met iPads en het programma ThumbJam. De iPad is het belangrijkste instrument in het Digital Orchestra ('s werelds eerste jeugdorkest voor jongeren met een beperking, opgericht door Drake Music Scotland in 2016) en kan worden gezien als een instrument dat enorm veel mogelijkheden biedt aan mensen met een beperking. De studenten leerden muziek maken met het programma ThumbJam en ontdekten wat de potentie ervan kan zijn. Daarnaast werd “FigureNotes” geintroduceerd, een zeer toegankelijke vorm van muzieknotatie.
 

Het AIR-project werd tijdens de conferentie My Music Ability 2 op 13 november gepresenteerd, met een optreden van het inclusief ensemble, en een reflectie van de studenten over hun ervaringen met het project.

Download hier het eindverslag

Zie voor verdere informatie:

Drake Music Scotland: https://drakemusicscotland.org

Social model of disability: https://www.youtube.com/watch?v=9s3NZaLhcc4

Digital Orchestra: https://drakemusicscotland.org/what-we-do/digital-orchestra/

FigureNotes: https://drakemusicscotland.org/figurenotes/

Delen