Breitner Themaweek 23/24: A Bigger Splash! week van het maken in onverdeelde aandacht

“Niemand heeft tijd, maar ondertussen swipen en scrollen we de uren weg”
Koen Haegens, Verstrooide tijd (2023)

De uitdaging van gerichte aandacht  

Internet, streaming services, smartphones en sociale media smeken voortdurend om aandacht en zorgen ervoor dat we altijd aan staan. Hoe vind je een modus waarin je offline kunt gaan om in charge te blijven?  

Kunst vraagt om gerichte aandacht. De kunst van het aandacht richten is echter steeds minder vanzelfsprekend. Om creatief te kunnen zijn heb je ruimte en tijd nodig én de moed om te verdiepen en te vertragen. Het vraagt toewijding om je te verliezen in een omgeving, handeling, materiaal of gedachte. Studenten geven aan dat ze dit lastig vinden. Deze themaweek gaat over kunst maken met radicale aandacht en het trainen van de aandachtsspier : een digitale detox waarin je meegesleept wordt in het maken, Transfomeer digitale gewoontes in analoge varianten zonder afleidende en tijdrovende techniek. Verdiep je door minder te moeten en zet je lijf in als medium.
 

Meeslepende workshops met leidende kunstenaars

De artistieke leiding van de week is in handen van curator en auteur Lieneke Hulshof. Zij heeft 6 kunstenaars uitgenodigd voor een reeks meeslepende workshops, waarin de studenten zich gaan verdiepen in een specifieke maakstrategie: Susanne Khalil Yusef , Philip Akkerman, Shertise Solano, Sema Bekirovic, Joran van Soest, Caroline Ruijgrok. Deze kunstenaars maken beeldende kunst vanuit een grote diversiteit in aanpak, discipline en onderwerp en hebben met elkaar gemeen dat er met radicale aandacht gewerkt wordt. 
 

Afrondende tentoonstelling en inspiratie magazine

De themaweek wordt afgesloten met een tentoonstelling die open is voor publiek, en die wordt samengesteld en ingericht door de studenten zelf, in samenwerking met het duo Maison the Faux. 
Naast de tentoonstelling is er ook een magazine waarin Lieneke Hulshof de opvattingen die tijdens de projectweek worden gevonden, een plek geeft.
 
Een magazine als naslagwerk ter inspiratie voor de studenten en kunstenaars buiten de academie over de vraag: ‘Wat is ervoor nodig om in het maken terecht te komen’? Lieneke Hulshof interviewt kunstenaars, studenten en docenten over deze week om hun meningen te delen in het magazine.
 
 

Biografie Lieneke Hulshof

Lieneke Hulshof (1993, Winterswijk) studeerde aan ArtEZ Arnhem en ronde in 2018 haar master Kunstgeschiedenis (Modern & Contemporary Art) aan de Universiteit van Amsterdam af. Van september 2014 tot en met april 2022 werkte ze bij het online kunstmagazine Mister Motley, eerst als redacteur en vanaf 2017 als hoofdredacteur. Momenteel is ze werkzaam als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent. Ze organiseert lezingen, cureert tentoonstellingen, schrijft artikelen en geeft collegereeksen over hedendaagse kunst. In 2023 / 2024 doet ze onderzoek naar de culturele historie van het (boeren)landschap in Nederland. Ze spreekt hiervoor zowel kunstenaars als wetenschappers om vanuit deze gesprekken artikelen te schrijven en drie tentoonstellingen te cureren in Deventer (Kunstenlab, november 2023), Assen (CAMPIS, februari 2024) en in een weiland in Zuid-Limburg (in samenwerking met kunstenaars Stefan Cools en Sandra van den Beuken, september 2024). Deze onderzoeksperiode wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds. In 2024 cureert ze de buitententoonstelling Beelden in Leiden (mei 2024) en de residentiepresentatie in Buitenplaats Doornburgh (september 2004). Tevens is ze voorzitter van het bestuur van kunstenaar Kare van Laere (Largo), bestuurslid van de Buning Brongers Stichting en co-oprichter van Kunstlokaal SAM, een stichting die hedendaagse kunst programmeert in de Achterhoek.
 

Delen