Grief-Listening-Time

De ATD kondigt met enthousiasme aan dat de Amerikaanse kunstenaars Kai Hazelwood en Phoebe Osborne zich als artists-in-residence zullen aansluiten bij het AIR-programma Grief-Listening-Time.

Nieuwe verhouding tot dood, verdriet en velies
Het AIR-programma maakt deel uit van het grotere Grief-project dat in juni 2023 is gestart als onderdeel van de ATD Lectoraat, dat onderdeel is van het Thematic Collaboration Program (TCP) van de AHK. Onder leiding van ATD-onderzoeker Rajni Shah en in samenwerking met het ARIAS-netwerk stelt het Grief-project een werkgroep van transdisciplinaire kunstenaar-onderzoekers samen die zich bezighouden met de rol van kunst en belichaamde praktijken bij het vormgeven van nieuwe relaties tot dood, sterven, verdriet en verlies.

De AiRs zullen zich aansluiten bij deze onderzoeksgroep om bij te dragen aan de twee belangrijkste resultaten van het Grief-project:

  1. een gezamenlijk gecreëerde openbare ruimte voor verdriet die tijdens Research Month 2024 zal worden geplaatst op openbare ruimtes van de ATD, en
  2. een speciale editie van het Performance Philosophy-journal over verdriet, mede samengesteld door Rajni Shah, Laura Cull Ó Maoilearca en Will Daddario, die in november 2024 zal worden gepubliceerd.

Kai Hazelwood en Phoebe Osbourne
Via het AiR-programma zullen internationale transdisciplinaire kunstenaars Kai Hazelwood en Phoebe Osbourne inspiratie bieden aan studenten, docenten en bredere gemeenschappen door hun kunstpraktijken te delen die verband houden met de thema's verdriet, tijd en intersectionaliteit met betrekking tot geslacht, ras en handicap.

Kronkelige paden van queer life
Phoebe Osborne is woont en werkt op het ongecedeerd land van het Lenape-volk, momenteel aangeduid als Queens, New York. Als denker en praktijkbeoefenaar met meerdere disciplines op het gebied van beeldende kunst en dans keert Phoebe altijd terug naar de manieren waarop artistieke praktijk queere gebeurtenissen kan bewerkstelligen. Hun werk met performance, video, geluid en beeldhouwkunst volgt de kronkelige paden van queer life en onderzoekt dringende vragen over queer modus care. Hun werken zijn vertoond in de VS en Europa, waaronder opdrachten voor Transmediale Berlin, La Caldera Barcelona, SFMoMA, Oakland Museum of California en Lenfest Center for the Arts. Ze hebben werk tentoongesteld bij E-flux Bar Laika, Southern Exposure, The Boiler Pierogi Gallery, Ortega y Gasset en AIR Gallery. Ze hebben een MFA in beeldende kunst van Columbia University en een MA in choreografie van DAS Graduate School in Amsterdam. Phoebe geeft bewegende beelden als adjunct-docent aan The New School in New York.

Kai Hazelwood is een transdisciplinaire kunstenaar, opvoeder, evenementenproducent en spreker die de problemen van de bi+/queer en BIPOC-gemeenschap onder de aandacht brengt via kunstprojecten, gemeenschapsevenementen, schrijven en spreken in het openbaar. Kai is mede-oprichter en hoofddocent van Practice Progress, een adviesbureau dat structureel, professioneel en interpersoonlijk white supremacy aanpakt door middel van lichaamsgericht leren. Ze is momenteel docent in de dansafdeling van Chapman University en geeft moderne techniek vanuit een anti-racistisch kader. Kai is ook de oprichter en artistiek directeur van Good Trouble Makers, een prijswinnende, praktijkgerichte kunstcollaboratie die pluriseksuele/bi+ identiteiten viert en BIPOC centraal stelt. Kai was vier jaar lang de resident choreograaf voor Theatre Dybbuk en een gastchoreograaf voor Martz Contemporary Dance in Barcelona, Spanje, voordat ze op tournee ging met Axis Dance Company. In 2017 was Kai een Art Omi International Arts Center Choreographic Resident en in 2018 nam ze deel aan The Black Choreographer's Festival in San Francisco, werd ze benoemd tot Artist in Residence voor de stad Los Angeles en werd ze uitgenodigd voor Jacob's Pillow als onderdeel van het National Presenter's Forum. Kai was een Lincoln City Fellow van 2022, gesteund door de Speranza Foundation, en de eerste persoon van kleur die Executive Director werd van Pieter Performance Space.

Kai is een California Arts Council Creative Corps Fellow voor 2023-2024 en reist tussen Los Angeles en Amsterdam NL om haar werk voort te zetten in het ontrafelen van belichaamde white supremacy in dans als artistiek onderzoeksfellow aan DAS Graduate School.

Foto: Kai Osbourne door Alex Miller

Delen