Me and the Tourist

Jan Hoek (2019)

Beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver Jan Hoek was in januari 2018 te gast als Artist in Residence aan de Breitner Academie. Onder zijn leiding trokken alle studenten van de academie een week lang de stad in om de verhouding tussen de Amsterdammer en de toerist te onderzoeken en vast te leggen.

Op 12 februari 2019 werd de publicatie op de Breitner Academie gepresenteerd: een boekje met ansichtkaarten van de beste werken die ook in verschillende hotels te zien waren. 

In Amsterdam zijn inmiddels zo veel toeristen dat de inwoners ze als een anonieme plaag zijn gaan zien. Ze lijken te zijn vergeten dat het om unieke mensen gaat die allemaal om hun eigen redenen de stad bezoeken. In het project Me and the Tourist onderzochten de studenten van de Breitner Academie met Jan Hoek de vooroordelen over toeristen, en zochten ze naar manieren om deze stereotypen te kunnen omkeren, buigen, bevestigen of uitdiepen. Het project maakte deel uit van de themaweek van de academie, die dat jaar in het teken stond van diversiteit.

Van 29 januari tot en met 2 februari trokken alle ongeveer 130 studenten van de Breitner Academie de stad in om toeristen op nieuwe manieren te portretteren door middel van fotografie, video, tekening of performance. Aan het eind van de week presenteerden de studenten hun resultaten in de academie, en met de beste werken werd een tentoonstelling gecureerd van 15 - 22 februari 2018 in verschillende hotels in Amsterdam: Q-Factory Hotel Amsterdam, Clink, The Student Hotel, Andaz Hotel Prinsengracht en Hilton Double Tree.

De toeristen die in deze hotels verbleven, kregen op die manier te zien hoe er tegen hen aan gekeken wordt.

Jan Hoek (1984) is beeldend kunstenaar, fotograaf en schrijver. Een groot deel van zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een grote interesse in 'de ander', in de breedste zin van het woord. Eerder waren kunstcriticus Terry Barrett, remixkunstenaar Eboman en beeldend kunstenaar Helmut Dick als Artist in Residence aan de Breitner Academie verbonden.

Delen