Jeanne van Heeswijk

A Public Practice
Academie van Bouwkunst 2010-2011

De Academie van Bouwkunst koppelt het AIR-programma aan bestaande educatiemodellen, zoals de lezingenreeks Capita Selecta en de Winter Workshop, een weeklange samenwerking tussen drie disciplines: architectuur, stedenbouw en landschaparchitectuur. De centrale focus ligt op de interdisciplinaire samenwerking en confrontatie met andere kunstpraktijken. De acquisitie van artistieke kwaliteiten en de vraag naar hen is van groot belang in deze context. Om deze reden maakt de Academie van Bouwkunst consequent de expliciete keuze om onderscheidende artistieke kunstenaars uit te nodigen om het onderwijs te bezielen.

In 2010-2011 was beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk uitgenodigd als Artist in Residence. De projecten van Jeanne van Heeswijk hebben altijd 3 fases: research, reflectie en realisatie. Jeanne nodigde studenten van de Academy van Bouwkunst uit om betrokken te raken in elke van de drie publieke projecten in een van deze fases.

Research.
Gedurende de Winter Workshop ontstond A Stroll in the AIR, een performatief onderzoek op locatie in de Deltapoort. De Deltapoort omvat het open gebied tussen Barendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk, tussen de grote waterwegen van Dordrecht en Rotterdam-Zuid. Het gebied behoort tot de rijksbufferzones.
Door gebiedsverkenning in de vorm van een performatief onderzoek op locatie werd geprobeerd om de beleefbaarheid van het gebied te versterken. Door de fiets letterlijk het gebied in te nemen en nieuwe verbindingen te forceren onderzoeken zij het functioneel, recreatief en alternatief gebruik van het stedelijk landschap. De resultaten van het onderzoeksatelier resulteerden niet in weer een nieuw masterplan of visie maar in een concrete toolkit die een eerste aanzet doet naar deze nieuwe stedelijke cultuur en dat als basis diende van een project dat de twee jaar erna in dat gebied ontwikkeld werd.

Reflection
.
Jeanne’s onderzoeksproject Radicalizing the Local diende als uitgangspunt voor zes Capita Selecta-lezingen.

Realisation.

In de zomer van 2011 zomer namen verschillende studenten deel aan van Heeswijk’s project 2UP 2DOWN, een wijk project in de verpauperde arbeidersbuurt van Anfield in Liverpool, dat gerealiseerd is in samenwerking met Liverpool Biennial 2012 and Sheffield University.

Over Jeanne van Heeswijk

Jeanne van Heeswijk is beeldend kunstenaar, zij creëert nieuwe context voor interactie in publieke ruimtes. Haar projecten kenmerken zich door sociale betrokkenheid. Ze wil nieuwe publieke ontmoetingsruimtes creëren en culturele productie stimuleren. Deze plekken en projecten kunnen dan weer een voedingsbodem voor hedendaagse beeldende kunst zijn. Om dit te bereiken werkt Jeanne nauw samen met kunstenaars, ontwerpers, architecten, software ontwikkelaars, overheid en burgers.

Zij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen als stedelijke innovatie, deelname en culturele productie. Jeanne studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.  Zij maakte onder meer Dwaallicht, een verhalend monument voor een middenklasse-wijk welke nu te zien in is het Historisch Museum in Rotterdam; Face Your World, een interactief ontwerplab voor jongeren, Stedelijk Museum Amsterdam; Subway to the outside, een televisie serie met interventies, Artists Space, New York. Jeanne woont en werkt in Rotterdam. Haar werk is international tentoongesteld bij gerenommeerde biënnales als Bushan, Taipei, Shanghai en Venetie.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

Delen