Eboman

Van 23 tot en met 27 april 2012 was de sample- en remixkunstenaar Eboman als Artist in Residence te gast aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Samen met studenten en docenten van de Academie voor Beeldende Vorming en de opleiding Docent muziek van het Conservatorium van Amsterdam werkt hij aan een remix-project.

De studenten van beide docentenopleidingen werkten gedurende een week onder leiding van Eboman aan het remixen van gevonden en zelfgemaakt beeld- en geluidsmateriaal. Studenten en docenten krijgen zo de kans om kennis en ervaring op te doen met populaire cultuur als bronmateriaal en moderne technologie als creatief interdisciplinair gereedschap. De experimenten resulteerden in verschillende interactieve performances en werden uitgevoerd op het Esdal College in Emmen als onderdeel van het optreden van Eboman aldaar.

Over Eboman
Eboman (Jeroen Hofs, 1973) is een sample- en remixkunstenaar. Hij maakt werk met moderne technologie, waarin beelden en geluiden samen worden gesmeed tot collages op het snijvlak van muziek, videokunst en interactieve performance. Daarnaast ontwikkelt hij projecten en software die toeschouwers uitnodigen tot participatie en uitdagen om zelf beeld- en geluidsremixen te maken. Zijn internationale doorbraak was in 1996 met de hit Donuts with Buddah, waardoor hij wel werd vergeleken met acts als The Prodigy en de Chemical Brothers. 

Daarna ontwikkelde hij onder andere een interactief pak (de undefinedSensorsuite), met bijbehorende videosample-software, waarmee hij tijdens optredens via bewegingen samples kon aansturen. Later ontwikkelde hij het softwareprogramma Senna, waarmee kinderen laagdrempelig videoremixes kunnen maken. Ook heeft Eboman als audiovisueel kunstenaar en ontwerper verschillende projecten geproduceerd,o.a. voor het undefinedNederlands Filmmuseum, undefinedXS4ALL en de undefinedVPRO. Kijk voor meer info op undefinedwww.eboman.info.

Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van digitale nieuwsbrieven en de jaarlijkse publicatie ON AIR.

activiteiten

live-optreden in het VPRO programma Upload TV 'sociaal netwerk kunstwerk'

publicaties

'De computer is een instrument zonder beperkingen. Waarom mijzelf dan beperken?'
Lees het interview met Eboman
Bekijk de filmpjes van de studenten als resultaat van AIR Eboman
Bekijk hier de langere video versie van MaasMedia Rotterdam over AIR Eboman
Eboman: a thief creator joins the school, in ON AIR 5, december 2012
'Artistic strategies in the network society', door Emiel Heijnen in ON AIR 5, december 2012

Delen