Der Theatermacher: Luk Perceval

Der Theatermacher met Johan Simons, Katie Mitchell en Luk Perceval - Benedikt Haubrich

Sinds de komst van Yvette Fijen en Steven Van Watermeulen als artistiek leider van de Regie Opleiding ondersteunt de AHK met het speciale AIR-programma Der Theatermacher de nieuwe koers van de opleiding. Daarbinnen wordt de student intensief geconfronteerd met wezenlijke vragen over diens artistieke driften, over het onmogelijke en verborgene,  over radicaal en compromisloos theater en de maatschappelijke betekenis van de kunstenaar. In een speciale reeks onder de noemer Der Theatermacher ontmoeten de studenten belangrijke kunstenaars uit het internationale circuit. Tijdens het studiejaar 2014-2015 zijn dat Luk Perceval (Thalia Theater Hamburg),  Johan Simons (Münchner Kammerspiele & Ruhrtriennale) en Katie Mitchell (o.a. Schaubühne am Lehniner Platz) . Theatermakers die binnen Europa een prominente plaats innemen, niet in het minst omdat zij in staat zijn bijzonder repertoire te kiezen en relevante thema’s aan de orde stellen.  

De titel van het AIR traject Der Theatermacher is ontleend aan het gelijknamige stuk van de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernhard.

Robbert van Heuven interviewde Steven Van Watermeulen in ON AIR 2015-16.

Luk Perceval

Vanaf  24 april  2015 komen  Luk Perceval en zijn assistent Benedikt Haubrich acht dagen naar Amsterdam voor een intensief  programma over regiemethodiek met als belangrijk aandachtspunt ”spanning”, of hoe houdt een regisseur de aandacht en de nieuwsgierigheid van het publiek?  Of: hoe gaat de theatermaker samen met de acteurs op zoek naar “het geheim” achter de tekst? Met Front maakte Luk Perceval op basis van de roman Im Westen nichts Neues, een roman van Erich Maria Remarques over een frontsoldaat, een inktzwart meesterwerk over de Eerste Wereldoorlog. Deze meertalige ‘Europese’ voorstelling werd geschraagd door de muziek van de eigenzinnige componist en instrumentenbouwer Ferdinand Försch die in het samenspel met de acteurs en Perceval een uniek polyfoon klanklandschap creëerde met ‘een sfeer waarin het gesproken woord als het ware wordt opgetild’ en lichaam wordt. 

Momenteel werkt Luk Perceval aan deel 1 van de trilogie Liebe. Trilogie Meiner Familie naar de twintig romans omvattende Rougon-Marquart cyclus van Émile Zola. Percevals fascinatie gaat daarbij uit naar de familie als microkosmos die alle problemen en fenomenen van de moderne samenleving in zich draagt. De opeenvolgende afzonderlijke delen van deze theatertrilogie gaan tijdens de Ruhrtriennale in première. Recent ging bij Thalia Theater Hamburg de voorstelling Die Blechtrommel naar de gelijknamige tekst van de nobelprijswinnaar Günter Grass in première.

Katie Mitchell

In maart 2015 is de Britse regisseur Katie Mitchell de volgende bijzondere gast van Der Theatermacher, ditmaal mede in het kader van het programma Brandstichter van de Stadsschouwburg Amsterdam. Op 16 en 17 maart gaat zij aan de hand haar boek The Director’s Craft met de studenten in gesprek over haar regiemethodiek, repertoire en de bijzondere relatie die een regisseur met zijn creative team moet zien te ontwikkelen, zeker wanneer de technische, filmische en beeldende middelen zo’n prominente plaats innemen als in haar werk. Katie Mitchell staat bekend om haar uiterst accurate voorbereiding, minutieuze benadering van de tekst en effectieve overdracht van grote thema’s zoals wetenschap en oorlog, klimaatverandering en verantwoordelijkheid. Duidelijk een Theatermacher die onze nieuwste generatie regiestudenten tot inspiratie dient.

Op maandag 16 maart presenteert de opleiding regie met Katie Mitchell een speciale openbare HALF6 bijeenkomst in het TipTop theater van de Theaterschool. De regiestudenten praten met haar over methodologie en repetoire, het belang van een creative team wanneer techniek, film en visuele elementen een belangrijk onderdeel van het werk zijn.

Johan Simons

In september 2014 is Johan Simons de eerste gast van Der Theatermacher die aan de hand van zijn vraag naar radicaliteit de studenten verleidt om onder zijn begeleiding hun visie op drie scènes uit het wereldrepertoire te ensceneren. Met vier acteurs Elsie de Brauw, Pierre Bokma, Bert Luppes en Jacob Derwig en aan de hand van een sleutelscène uit Vrijdag, de Oresteia en Elementaire Deeltjes leren de regiestudenten hun persoonlijke ‘radicale’ visie te vertalen naar acteursrijke open en concrete aanwijzingen voor hun scène in wording.

air

Het Artist in Residence (AIR) programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het tijdschrift ON AIR.
www.air.ahk.nl

Delen