Artist in Residence-programma blikt terug en vooruit

Gepubliceerd op

Op de valreep voor de zomervakantie wordt teruggekeken op een studiejaar met mooie AIR-projecten bij het Conservatorium van Amsterdam, de Master Kunsteducatie, de Theaterschool en de Academie van Bouwkunst. Te gast waren Claron McFadden, Henk Schut en Johan Simons, Katie Mitchell, Luk Perceval/Benedikt Haubrich en Gabriel Lester.


Ook voor 2015-2016 bruist het van de bijzondere plannen. Zo wordt Helmut Dick verwelkomd bij de Academie voor Beeldende Vorming, Ludger Pfanz en Jyoti Mistry bij de Nederlandse Filmacademie en zet de Theaterschool haar project Der Theatermacher voort met o.a. Paul Koek, Ivo van Hove/Jan Versweyveld en Simon Stone. Ook zal er een nieuwe uitgave van ON AIR verschijnen.

Vooruitblik
De Academie voor Beeldende Vorming investeert in haar toekomst en verhuizing naar het Grootlab met een AIR-project en zet daarbij haar nieuwe visie op scherp. Beeldend kunstenaar Helmut Dick ontwikkelt het project The Genius Loci and Other Invisible Forces, waarbij de verkenning van de nieuwe omgeving een belangrijke rol speelt.

De opleiding Regie van de Theaterschool gaat ook het komend studiejaar door met het project Der Theatermacher. Vijf inspirerende internationale theatermakers, waaronder Paul Koek, Ivo van Hove/Jan Versweyveld en Simon Stone zullen de regiestudenten onderdompelen in hun werkpraktijk.

Het Lab van de Master Film van de Nederlandse Filmacademie organiseert in 2015 de eerste onderzoeksweek. Hierin maken de studenten en docenten kennis met verschillende vormen van onderzoek rondom nieuwe ontwikkelingen, zowel technologisch als artistiek inhoudelijk. Filmmaker Ludger Pfanz is uitgenodigd om het eerste workshopprogramma te ontwikkelen. Daarnaast zal de van origine Indiaanse filmmaakster en beeldend  kunstenaar Jyoti Mistry als AIR gedurende een langere periode de studenten betrekken bij haar eigen onderzoek over de complexe relaties tussen Nederland, India en Zuid-Afrika.

AIR
Het AIR-programma is een stimuleringsprogramma in samenwerking met de verschillende faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het biedt ruimte om de actuele praktijk in huis te halen en kunstenaars uit te nodigen die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool kunnen bezielen.

Delen