Jorge Lucero

Van februari tot en met mei 2018 is de Mexicaans-Amerikaanse kunstenaar en docent Jorge Lucero Artist in Residence (AIR) bij het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In deze periode komt hij twee keer over uit de VS om met studenten van de vier docentenopleidingen van de AHK zijn radicale visie op de (kunst)educatieve praktijk te delen.

Jorge Lucero studeerde aan de de School of the Art Institute of Chicago en behaalde zijn mastergraad en PhD aan de Pennsylvania State University. Momenteel is hij verbonden aan de School of Art + Design van de University of Illinois, Urbana-Champaign. Hij staat bekend als een conceptueel kunstenaar en vooraanstaand kunstdocent en is tevens actief als auteur voor diverse tijdschriften op het gebied van de kunsteducatie.

De visie van Jorge Lucero op de (kunst)educatieve praktijk is radicaal: Hij vindt dat de educatieve praktijk van een docent tevens zijn/haar kunstpraktijk kan zijn. Lucero’s interdisciplinaire kunstpraktijk is geworteld in de social art en participerende kunsten. In deze conceptuele kunstpraktijk functioneert de school als ‘studio’, de dagelijkse schoolpraktijk als ‘materiaal’ en leerlingen als mede-kunstenaars.

Hoe hij zijn visie in de praktijk brengt, deelt hij in verschillende werksessies met de studenten van de docentenopleidingen van de AHK. Tussen februari en mei zullen studenten vervolgens artistieke interventies uitvoeren op een school in Amsterdam (in het primair of voortgezet onderwijs). Daarbij neemt de student de rol aan van ‘docent als conceptual artist’. Het doel is dat de studenten op die manier leren hoe ze de leerlingen een actieve rol als mede-maker kunnen geven.

Lees meer over de inhoud van de werksessies (pdf)

Delen