Het is zover! Op donderdag 15 september gaat CASE (voorheen: Centre of Expertise Arts&Education) officieel van start. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, St. Joost School of Art & Design / Avans Creative Innovation, Codarts, Hogeschool iPabo, Hogeschool van Amsterdam, HKU en ROC van Amsterdam en Flevoland heten je van harte welkom bij een inspirerend programma over de kunsteducatie van de toekomst.

Hoe kunnen kunst, wetenschap en technologie elkaar én het onderwijs verrijken? Hoe zorgen we dat meer groepen gelijkwaardig kunnen participeren in kunst en cultuur(onderwijs)? Hoe kan kunst een bijdrage leveren aan burgerschapsonderwijs? Hoe kunnen we de aandacht voor sociaal-ecologische vraagstukken in kunsteducatie verankeren? De gezamenlijke partners zullen dit, in nauwe samenwerking met het werkveld, onderzoeken. Al tijdens de officiële opening op 15 september krijg je een voorproefje hiervan tijdens een mooi parallelprogramma!

Programma
We zijn er trots op dat CASE geopend zal worden door niemand minder dan minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens zullen de aan CASE verbonden lectoren en onderzoekers het onderzoek en de activiteiten van het Centre tastbaar maken in een serie van 5 parallelsessies, waar u er een van kunt uitkiezen. Uiteraard sluiten we feestelijk af met een 0% borrel en een speciaal optreden van ritmisch redenaar Smita James.

  • 14:30 uur Inloop
  • 15:00 uur Welkom door Bert Verveld, voorzitter CvB van de AHK en voorzitter RvB van CASE en Anne Nigten, directeur CASE
  • 15:10 uur Speech Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • 15.20 uur Speech Marjolein Moorman, wethouder voor Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening, gemeente Amsterdam
  • 15.30 uur Stellingen van CASE-lectoren en discussie met Robbert Dijkgraaf en Marjolein Moorman
  • 16:00 - 17.00 uur Parallelsessies
  • 17:15 uur Afronding van het programma in het AHK LearningLab met een optreden van ritmisch redenaar Smita James en een 0%-borrel
  • 18.00 uur Afsluiting

Locatie: AHK MakerSpace, Gebouw 027N, Marineterrein Amsterdam, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam. Kijk voor bezoekersinformatie van het Marineterrein op www.marineterrein.nl/bezoekersinformatie/

Aanmelden
De officiële opening op het Marineterrein is inmiddels vol, alle plaatsen zijn vergeven.
Mis het plenaire gedeelte met Robbert Dijkgraaf, minister van OCW, Marjolein Moorman, wethouder Gemeente Amsterdam en CASE-lectoren niet. Meld je aan voor de livestream (donderdag 15 september, 15.00-16.00 uur) via dit aanmeldformulier, dan ontvang je op woensdag 14 september de link naar de stream.

Parallelsessies

De parallelsessies zijn inmiddels vol, je kunt je hier niet meer voor opgeven.

a. Gesitueerde Kunst door lector dr. Michel van Dartel en dr. Úna Henry (Caradt / Avans)
In deze lezing betoogt lector Michel van Dartel dat van kunstenaars geen betekenisvolle bijdragen aan maatschappelijke en ecologische problemen kan worden verwacht zolang zij worden opgeleid voor praktijken waarin esthetiek bijna uitsluitend in kunstenaarsstudio's wordt geproduceerd. Maar hoe leid je kunstenaars op voor praktijken die gesitueerd zijn in de ‘echte wereld’ daarbuiten? Aansluitend licht Úna Henry het samenwerkingsproject ‘Building a Common Understanding of the Eco-centric paradigm within arts education’ toe.

b. Transformatief onderwijs door lector en professor Dr. Liesbeth Noordegraaf (Codarts en Erasmus Universiteit Rotterdam)
In deze lezing kijkt Liesbeth Noordegraaf naar de wijze waarop in RASL Delta Studies onderwijs wordt vormgegeven op de grens van kunsten en wetenschappen. Onderwijs dat zich niet (alleen) richt op hoe het was, maar ook op hoe het zou kunnen zijn. Maatschappelijke zorgen evenals de consequenties daarvan voor het onderwijs staan hierin centraal.

Locatie: AHK MakerSpace

Workshopleiders: Floortje Smehuijzen (Muziekgebouw aan ’t IJ), Jasper van den Berg, lector Bart van Rosmalen (HKU, CASE)
Met medewerking van: Michel Hogenes (Gehrels Muziekeducatie, Codarts, HHS ), Reinhard Findenegg (Hogeschool iPabo),
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ
In deze mini workshop gaan we aan de slag met de bijzondere instrumenten in het SoundLAB van Muziekgebouw aan ‘t IJ. In de SoundLAB studio’s wordt er gewerkt aan een gezamenlijke audiocompositie met een heel toepasselijk thema. Samen met lector Bart van Rosmalen (HKU) wordt er op de ervaringen en uitkomsten gereflecteerd. Deze workshop is een voorproefje van het Future SoundLAB Fest (www.muziekgebouw.nl/futuresoundlab
)

met: Nathalie Roos (AHK), Ingrid Faas (HvA), Janneke Nieuwesteeg (HvA) en lector dr. Hessel Nieuwelink (HvA, CASE)
Locatie: AHK CultureClub
Deze discussie laat zien hoe aankomende leraren beeldende kunst & vormgeving en maatschappijleer samen kunnen nadenken over vragen als ‘Hoe kan kunst een bijdrage leveren aan burgerschapsonderwijs?’ of ‘In hoeverre mag er in het onderwijs sprake zijn van activistische kunsteducatie?’. Lector Burgerschapsonderwijs Hessel Nieuwelink (HvA) plaatst de discussie in perspectief; wat kan er wel en wat niet onder burgerschap verstaan worden en welke spanningsvelden zijn er omtrent activisme onder docenten.

 

met: lector dr. Anna Hotze (Hogeschool iPabo, CASE), Loes Bogers (ArtechLAB, AHK) en Margien Bakker (Hogeschool iPabo)
Locatie: AHK LearningLab
STEAM staat voor Science, Technology, Arts, Mathematics educatie. In deze DIY-workshop ervaar je hoe het is om zelf technologie en kunst te vervlechten in een ontwerp, en dit kan je vervolgens zelf gebruiken voor een les in je eigen klas waarbij vakoverstijgend onderwijs centraal staat. Lector Anna Hotze vertelt over de meerwaarde van vakoverstijgend onderwijs. 

met: lectoren dr. Emiel Heijnen en dr. Melissa Bremmer (AHK, CASE) en Mascha van Zijverden (RoC van Amsterdam en Flevoland)
Locatie: AHK LearningLab

Deze workshop start met een presentatie van modeontwerper / kunstenaar Karim Adduchi. Aan de hand van zijn werk wordt er gesproken over sociaal engagement en diversiteit in de mode industrie en het mbo-onderwijs. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met een gender-neutrale modeontwerp-opdracht. De workshop wordt geleid door Mascha van Zijverden (RoCvA) en in een breed sociaal maatschappelijk kader geplaatst door lectoren Melissa Bremmer en Emiel Heijnen (AHK, CASE)

De officiële opening van CASE wordt geproduceerd door

Delen