Naar inhoud
 

Podcast: Kunst als Katalysator

Onderwijs, Activisme, en Burgerschap met Nathalie Roos by Framer Framed

Dealing with the real stuff: een nascholing over kunst, activisme en burgerschapsonderwijs

 

Kan activistische kunst een rol spelen in de ontwikkeling van kritisch denken? En kan het leerlingen inspireren tot het bieden van weerstand tegen maatschappelijke ontwikkelingen? Deze vragen zijn, gezien de toenemende polarisatie, discriminatie, invloed van complottheorieën en fake news, heel actueel. In deze nascholing verdiep je je in burgerschapsonderwijs, activistische strategieën om maatschappelijke problemen aan te kaarten en leer je lessen ontwikkelen geïnspireerd op maatschappelijke, artistieke en activistische bronnen. Dit doe je aan de hand van ‘Wicked Arts Assignments’, ontworpen door Emiel Heijnen en Melissa Bremmer (AHK).

Programma
Voor elke editie van de nascholing kiezen we een actueel thema. Dit jaar is het thema ‘kansengelijkheid’. Op het programma staat, naast het werken aan lesideeën, een presentatie van docent en onderzoeker Nathalie Roos (AHK) over haar promotieonderzoek naar kunst en activisme, een lezing van lerarenopleider Maatschappijleer Ingrid Faas (HvA) over burgerschapsonderwijs en een wildplak workshop van activistisch kunstenaar/docent Sarah de Koning. Verdere informatie over het exacte programma volgt binnenkort.   

Wanneer: donderdag 10 oktober en vrijdag 11 oktober 2024 – 10.00 - 17.00 uur.  
Voor wie: docenten kunst, burgerschap en maatschappijleer en kunstenaars werkzaam in het educatieve veld. 
Waar: Broedplaats De Sering, Amsterdam en Learning Lab 024, Marineterrein Amsterdam.  
Door wie: Nathalie Roos en Arida Bandringa, i.s.m. CASE en Lectoraat Kunsteducatie AHK.  
Kosten: €550,- pp. Duo-korting (kunst en maatschappijleer/burgerschap docent van dezelfde opleiding/hetzelfde instituut) €500,- pp. 

De nascholing wordt geleid door Nathalie Roos en Arida Bandringa.  

Nathalie Roos is opgeleid als docent beeldende kunst en vormgeving en als cultureel antropoloog. Zij werkt als docent op de Breitner Academie en als PhD onderzoeker bij de Erasmus Universiteit en het lectoraat Kunsteducatie (AHK). Nathalie doet onderzoek naar kunst, activisme en educatie en ontwerpt activistisch onderwijs.  

Arida Bandringa is opgeleid als docent beeldende kunst en vormgeving en heeft 20 jaar ervaring als docent in het voortgezet onderwijs. Daarnaast is ze educatief ontwerper, docenttrainer en Educational Expert bij Next Nature Network. 

Aanmelden
Meld je aan door het invullen van dit inschrijfformulier.
Vragen? Stel ze hier.

Deze training gaat door bij voldoende aanmeldingen.

Organisatie
Deze nascholing is een initiatief van CASE  en Lectoraat Kunsteducatie AHK. 
Het lectoraat Kunsteducatie is het faculteitsoverstijgende lectoraat van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het duolectoraat doet onderzoek op het gebied van kunsteducatie en wordt gevormd door Emiel Heijnen en Melissa Bremmer.  

Delen
 

Podcast: Kunst als Katalysator

Onderwijs, Activisme, en Burgerschap met Nathalie Roos by Framer Framed