Praktijkgericht onderzoek

Onderzoek in de kunsten biedt nieuwe inzichten en kent eigen methoden van onderzoek. Daarmee zijn de academies van de AHK de laboratoria voor het werkveld van morgen. Het onderzoek aan de AHK is doorgaans praktijkgericht en vaak kwalitatief en kleinschalig van karakter. Er is expliciet gekozen om onderzoek dichtbij het onderwijs en de discipline te positioneren. De inhoud van het vak en bijdrage aan het onderwijs staan voorop. Dit is de kracht van ons onderzoek en dit willen we behouden en versterken.

De waarde van artistiek onderzoek ligt in het maakproces, in het gemaakte werk en in de reflectie daarop. Artistiek onderzoek levert inzichten en resultaten voor de kunstpraktijk, maatschappij en wetenschap die met andere methoden van onderzoek niet worden gevonden. Kernbegrippen voor artistiek onderzoek zijn subjectiviteit en singulariteit/uniciteit. Het is de onderzoeker, de maker zelf, die onderdeel is van het onderzoek. De nadere precisering van artistiek onderzoek is blijvend in ontwikkeling binnen de AHK. Daarover voeren wij de dialoog binnen en buiten de hogeschool.

Meer informatie over praktijkgericht onderzoek vind je op de website van de Vereniging Hogescholen en op de website van Kunst ≈ Onderzoek.

Delen