Lichamelijkheid in muziekonderwijs

Bremmer, M. & Nijs, L. (2021)

Muziekverteller marc erkens laat in zijn voorwoord duidelijk zien waar het in muziek volgens hem om draait. Samengevat stelt hij dat het fenomeen muziek zich niet gemakkelijk en niet volledig met woorden laat beschrijven. In deze vierde editie van Muziekpedagogiek in beweging zetten we, meer dan ooit, muziek centraal. Dat doen we ook deze keer aan de hand van het geschreven woord, hoe lastig dat misschien ook is. Uitdagend is het in elk geval.

Meer dan elk ander mogelijk educatief onderwerp, bepaalt vooral het leergebied zelf de eigenheid van het onderwijs. Hoewel algemene onderwerpen zoals bijvoorbeeld motivatie, leerlinggerichte werkvormen of technologie relevant zijn, zijn ze niet typisch voor het muziekonderwijs. Dat worden ze pas als ze actief worden gekoppeld aan muziek. In deze editie vertrekken we daarom niet vanuit zo’n algemeen thema, maar vanuit de muziek zelf. We realiseren ons daarbij dat muziek een bijzonder rijk en veelzijdig fenomeen is, met onder meer muziektheoretische, psychologische, filosofische, esthetische, artistieke, sociologische, symbolische, ervaringsgerichte, instrumentele en educatieve dimensies.

Bremmer, M. & Nijs, L. (2021). Lichamelijkheid in muziekonderwijs. In A. de Vugt, & T. De Baets, (red.) Muziekpedagogiek in beweging: Typisch muziek! (Muziekpedagogiek in beweging, Vol. 4) (pp. 49-62). Heverlee: Euprint.

Download
Lichamelijkheid in muziekonderwijs
Bestelinformatie

https://www.euprint.be/en/boeken/boeken-over-muziek/muziekpedagogiek-beweging-typisch-muziek

Lichamelijkheid in muziekonderwijs
Terug naar lijst
Delen