Saskia van Broekhoven

Saskia van Broekhoven

‘Zoeken is belangrijker dan vinden.’

Deze master heeft mij de gelegenheid geboden om de wijze waarop ik het kunstenaarschap ervaar te verbinden met het kunstonderwijs. De quote hierboven, de titel van mijn literatuuronderzoek, geeft aan wat voor mij het (kunst)onderwijs verbindt met het kunstenaarschap.

De interdisciplinaire oefeningen die we als studenten op de NDSM-werf hebben uitgevoerd, samen met kunstenaar Henk Schut en co-teacher Diane Carp, vond ik zeer waardevol. Het belang van vrije ruimte om tot ontwikkeling te komen, juist binnen het onderwijs neem ik daarvan mee.

Ook de filosofielessen heb ik ervaren als een factor die de overige vakken met elkaar verbond. Ik heb veel geleerd van het schrijven aan mijn essay ‘Kijken en zien’ en hoop hier zelfstandig een vervolg aan te geven.

De filosofie blijft sowieso een rol spelen. Met ‘Ode aan de twijfel’ – een gezamenlijk initiatief met Madelinde Hageman, gestart als kunsteducatief project – blijf ik voorlopig de verbinding leggen tussen kunst en filosofie voor jongeren en publiek.

Ik beschouw het als heel waardevol dat ik door deze opleiding de kunstpraktijk veel meer als ondernemer ben gaan zien. Dit heeft voor mij nieuwe mogelijkheden geopend, maar mij zeker ook beïnvloed in hoe ik mijn docentschap invulling geef.

Beroep

Kunstdocent VO, kunstenaar, museumrondleider

Terug naar lijst
Delen