Emmy Wouters

Emmy Wouters

Opleiding
Kunsteducatie (master)
Lichting
2011

Dans als thuiskunst

Onderzoek
Terwijl ik dit schrijf ben ik nog bezig met het uittypen van interviews voor het praktijkonderzoek ‘Dans als thuiskunst’ dat ik samen met Wil Walvis uitvoer. Binnen de context van authentieke kunsteducatie gaat dit onderzoek over de relatie tussen thuiskunst en schoolkunst in dans. We hebben drie scholen bezocht waarbij we leerlingen van groep 7/8 hebben geïnterviewd over hun thuiskunst in dans. Wat doen ze aan dans thuis en in hun vrije tijd en hoe verhoudt zich dit tot de dans die zij op school beoefenen? We hebben leerlingen op drie totaal verschillende types scholen geïnterviewd. We zitten nu nog in het proces van data-analyse. Hierbij willen we ook de omgeving schetsen waarin de scholen zich bevinden omdat deze volgens ons invloed heeft op de thuiskunst van de kinderen. Het doen van onderzoek heeft mij geleerd zaken van een afstand te bekijken, niet te snel conclusies te trekken en om bepaalde gedachten en ideeën te leren verantwoorden door middel van onderzoek en analyse.

Project
Voor het project werk ik samen met Leah Jacob. We hebben enige vertraging gehad maar ontwikkelen voor het Krater Theater het project Dance your Clip! Het  project omvat een week met dansworkshops waarin kinderen kennismaken met verschillende dansstijlen en tevens hun eigen dansfilm leren maken met hun mobiele telefoon. Dit onder begeleiding van een dans- en een filmdocent. Daarna zullen de kinderen dit filmpje zelf promoten via de sociale media. De kinderen krijgen de opdracht zoveel mogelijk stemmen binnen te halen om twee kaartjes te winnen voor een voorstelling in het Bijlmerparktheater. Het project zal plaatsvinden in juli tijdens een zomerfestival.

Een terugblik

Ik heb heel veel geleerd en mij enorm kunnen ontplooien en ontwikkelen door alle interessante lessen, opdrachten en gastdocenten. In het eerste jaar werd ik ondergedompeld in nieuwe informatie en kennis. In het tweede jaar heb ik het geleerde kunnen toepassen. Mijn netwerk is sterk uitgebreid. Hoewel mijn hart nog steeds bij de dans ligt heb ik een brede kennis opgedaan in de afgelopen twee jaar die zich uitspreidt naar de andere disciplines. Dit is een meerwaarde, vooral als je kijkt naar het actuele werkveld.
 
De toekomst
In april heb ik een nieuwe baan gevonden als coördinator kunst&cultuur naschoolse activiteiten bij Dynamo, een welzijnsorganisatie. Dit combineer ik nu met mijn werk als freelance dansdocent in het onderwijs. Daarnaast ontwikkel ik danseducatief materiaal. Na acht jaar fulltime dansdocent te zijn geweest is de nieuwe baan een welkome uitdaging waarin ik mijn opgedane kennis uit de studie kan toepassen. Ik heb het gevoel dat ik met de juiste bagage het werkveld instap!

Terug naar lijst
Delen