Sterre Boerkamp

Sterre Boerkamp

Beroep: illustrator

Ik werkte 7 jaar in het onderwijs, waarvan de meeste tijd op een school voor jongeren met autisme. Ik snakte naar tijd en kennis – dat was mijn aanleiding om weer te gaan studeren. Ik keek vooral uit naar onderzoek doen.

Onderzoeken is op deze opleiding door alles verweven. Je leert, schrijft, probeert, en verhoudt je tot wat anderen schrijven en maken.

Ik zoog alles op als een spons. Het is zó tof dat je alles wat je leert direct in de praktijk kunt brengen. Samen met Anouk Gielen ontwierp en leidde ik een projectweek over het klimaat, waarin jongeren hun ideeën lieten zien en horen in een VR-kunstroute.

Het meest verrassend vond ik het samenwerken met medestudenten – kunstenaars, docenten en alles ertussenin. Zij deden me realiseren me dat ik niet alleen docent ben, maar ook tekenaar. Ik herontdekte mijn makerschap.

Tekenen ging een steeds grotere rol spelen – in mijn aantekeningen, mijn denken, het onderzoek – zoals het onderzoek dat ik samen met Marina Kaptijn deed bij een theaterwerkplaats voor mensen met autisme en waarin tekenen een manier werd om de ervaringen van deelnemers zichtbaar te maken.

De tekeningen die ik maakte om alles wat ik leerde te bevatten en vast te houden zijn uitgegroeid tot mijn eigen manier van visual storytelling, die ik nu inzet als (live) illustrator van onder andere kunsteducatieve projecten.

Kunst is de fijnste manier om je ideeën te ordenen en ze te vertellen – dat is zo iets moois om te kunnen delen.

Terug naar lijst
Delen