Layzmina Emerencia

Layzmina Emerencia

Beroep: Dansdocent/Cultuurcoach/Danser/creatieve maker

“We must have the courage to educate people to heal this world into what it might become.” – Bell Hooks

Binnen mijn danspraktijk was ik op zoek naar meer diepgang, nieuwe uitdagingen op het gebied van lesgeven en mogelijkheden binnen het huidige aanbod qua kunsteducatie. Tijdens mijn studie heb ik daarom onderzoek gedaan naar het belang van kunsteducatie, dekolonisatie en transformatie binnen het onderwijssysteem. Zo heb ik in mijn eerste studiejaar een essay geschreven over spiritualiteit binnen de danspraktijk en wat het betekent voor docenten en studenten die dit gegeven meenemen in hun praktijk.

Mijn literatuur- en empirisch onderzoek gingen over de manier waarop kunstonderwijs een transformatieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de student. Dit onderzoek vond plaats onder de vlag van het Lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten, onder leiding van Aminata Cairo en Rosa te Velde. We onderzochten de huidige ervaringen van studenten aan de opleiding Docent Dans en welke tools er nodig zijn om transformatief te kunnen leren. Dit onderzoek wees uit dat de dominante structuur van het onderwijssysteem niet inclusief is en van grote invloed is op het curriculum en de beleving van de student.

De master heeft mijn blik verscherpt als interdisciplinair docent en kunstenaar. Mijn rol als onderzoeker bij het Lectoraat Sociale Rechtvaardigheid en Diversiteit in de Kunsten krijgt ook na de studie een vervolg.

Terug naar lijst
Delen