Breitner Academie en Academie van Bouwkunst vallen in de prijzen tijdens uitreiking AHK Eindwerkprijs 2023

Isabella Giacomelli & Maria Khozina (alle foto's: Erwin van Amstel)

Gepubliceerd op

Op 25 januari 2024 vond de twaalfde editie plaats van de AHK Eindwerkprijs tijdens de Awardy Party in de Melkweg. De afstudeerders van lichting 2023 pitchten hun veelzijdige projecten aan het publiek. Isabella Giacomelli (Breitner Academie) won de prijs in de categorie Bachelor voor haar scriptie De (on)bevangen leerruimte. De prijs in de categorie Master is overhandigd aan Maria Khozina (Academie van Bouwkunst) voor haar project Average Place. De aanwezigen stemden voor Fun in Failure van Gina Sanches en Melvin van der Woude (Master Kunsteducatie) als winnaar van de publieksprijs.

Winnaar bachelors
Isabella Giacomelli studeerde af aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Breitner Academie met haar scriptie De (on)bevangen leerruimte. De jury over het project: “Het is uniek dat een leerlingdocent zo assertief is om oplossingen te durven bieden voor zo’n complex onderwerp als sociale veiligheid en studentenwelzijn. Dit actuele en praktisch toepasbare onderzoek is een voorbeeld van oplossingsgericht denken, met een handboek voor docenten als eindresultaat. Eigen ervaring, uitgebreid literatuuronderzoek en veldverkenning vormen de basis.”

Winnaar masters
Maria Khozina studeerde af aan de master Architectuur, Academie van Bouwkunst met haar onderzoek Average Place. Uit het juryrapport: “Dit afstudeerproject geeft blijk van sterke zelfreflectie op het eigen vakgebied en overstijgt daarmee het vakgebied van de architectuur. Maria’s uitgebreide onderzoek toont een zoektocht naar haar rol als architect in de autoritaire staat Rusland. Via creatieve machines wil ze mensen verbinden en aan het denken zetten. Maria kiest niet voor de makkelijke weg; het toont lef en kracht dat zij haar eigen rol bevraagt. Met haar activisme raakt ze de jury.”

Publieksprijs
De publieksprijs werd bepaald door de aanwezigen in de Melkweg. De prijs is overhandigd aan Gina Sanches en Melvin van der Woude (master Kunsteducatie, Breitner Academie) voor hun kunsteducatieve ontwerp Fun in Failure. Zij startten een project om meiden via kunst kennis te laten maken met de wereld van IT.

Criteria en jury
De Eindwerkprijs van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bestaat uit een geldbedrag van € 2.000 in de categorieën bachelor en master en een publieksprijs ter waarde van € 500.

Vijf bachelorprojecten en vijf masterprojecten, afkomstig van de verschillende academies, waren genomineerd. De jury heeft alle inzendingen op drie criteria beoordeeld: de kwaliteit van het werk, de manier waarop de afgestudeerden verbinding hebben gelegd met de buitenwereld en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied.

De jury bestond dit jaar uit Liesbeth Kok (voorzitter), Amber Kortzorg, Ellen Oosterwijk, Hanna Prinssen en Martin van Engel.


Bekijk alle genomineerde projecten van de AHK Eindwerkprijs

Melvin van der Woude & Gina Sanches

Delen