Terugblik event Who Cares

Op maandag 30 mei organiseerden de eerstejaars studenten van de master Kunsteducatie WHO CARES – Een kunsteducatief event over zorg en zorgeloosheid.

Geïnspireerd door Mierle Laderman Ukeles’ Care, the manifesto for maintenance art (1969) en Jorge Lucero’s Teacher as conceptual artist (2011) opereerden studenten het afgelopen jaar bewust in een hybride praktijk: ergens tussen sociaal werk en kunst, tussen docentschap en kunstenaarschap. Zo reikte Fee Jolink een scholierenprijs uit voor het creatiefste kladblaadje, liet Noémi Beyer haar leerlingen een dag de basisschool overnemen en plaatste Margot Ruitenbeek gratis ‘menstruatiepakketjes’ in openbare toiletten. Deze en andere experimenten, die werden uitgevoerd met kinderen, jongeren en volwassenen, versmelten op het Hembrugterrein tot een uitdagende expositie en interactief programma. 

In de rauwe setting van het Hembrugterrein in Zaandam dwaalden ruim honderd professionals uit kunst/educatie rond tussen de choreografieën, performances, videoprojecties, fotoreportages en andere werken op het snijvlak van sociaal geëngageerde kunst en educatie. Daarnaast ontvingen zij een publicatie met theoretische achtergronden, handleidingen en richtlijnen die helpen om hun eigen hybride kunst/educatieve praktijk vorm te geven.

Delen