AlumniAvond #3 - Klimaat & Kunsteducatie

De laatste alumniavond van dit seizoen vond plaats op een 23 mei. En ja, we hebben nieuws.. lees deze blog tot het eind om meer te horen over onze toekomstplannen!

De hevige regenbuien mochten de pret niet drukken, een enthousiaste groep doorzetters verzamelde zich vanaf 18.00 op het Marineterrein voor een lichte maaltijd. Nadat Jappe iedereen had welkom geheten was het de beurt aan een aantal alumni van de master Kunsteducatie om de aanwezigen te inspireren vanuit hun werk gericht op het thema van de avond: “Klimaat & Kunsteducatie”.

Mission (im)Possible
De avond startte met een prachtige film over het kunsteducatieve project Mission (im)Possible dat in april 2021 plaatsvond op het Berg en Bosch, een voortgezet speciaal onderwijs school in Bilthoven. Dit project ontwikkelde Anouk Gielen en Sterre Boerkamp vorig jaar in samenwerking met Digital Playground als onderdeel van de master Kunsteducatie. In dit project laten jongeren via kunst hun stem horen over het klimaatprobleem. De deelnemende jongeren maakten een VR route met foto’s van de natuurlijk rondom hun school en met zelfbedachte slogans als ‘Wees geen oen en red het groen!’. Het project bereikte de voorpagina van de Bilthovense Courant. Daarnaast zorgt de mooie filmregistratie ervoor dat de stem van de leerlingen door velen wordt gehoord. Benieuwd naar Mission (im)Possible? Klik hier om de film te bekijken.

Doordenkers gezocht!
Neelke Jacobs gaf daarna een presentatie en workshop met als uitgangspunt het project Doordenkers gezocht! dat zij ontwikkelde samen met Pavèl van Houten voor Kunst Centraal. Wat als een dier een woning voor de mens zou bouwen? Wat als een plant bruikbare energie zou opwekken? Wat als… duizenden leerlingen wilde ideeën verzinnen voor levensechte klimaatvraagstukken? In het project gaan kinderen van groep 7 en 8 aan de slag met levensechte klimaatvraagstukken uit hun eigen gemeente. Neelke lichtte toe hoe dit project tot stand is gekomen en daarnaast daagde ze alle aanwezige uit om die avond zelf op artistiek onderzoek te gaan vanuit de toolkit dat voor dit project is ontwikkeld. De regenbuien hielden veel alumni niet tegen om ook het Marineterrein op te gaan om bijzondere attributen te verzamelen voor hun onderzoek. Na alle actie nam Neelke ons mee in een rustgevende visualisatie-oefening uit het project met de mooie boodschap “alles is goed, dus houdt moed’.. Bekijk al het lesmateriaal van Doordenkers gezocht! via deze link.

In gesprek
Ten slotte alle aanwezige alumni met elkaar in gesprek naar aanleiding van de vragen die bij hun waren opgekomen tijdens de twee mooie voorbeelden van de avond. Zo was een alumni geïnteresseerd in de (onderzoeks)methodiek van Pavel dat is gebruikt in het project Doordenkers gezocht!. Uitgangspunt was de manier waarop Pavel werkt als kunstenaar en dat verzamelen binnen de structuur van het project en wat werkt voor kinderen. Omdenken, herwaarderen, de-waarderen en kinderen heel serieus nemen zijn voor hem en dus ook in het project belangrijke peilers.

Conclusie
Concluderend was het interessant om verschillende voorbeelden te zien van projecten waarin kinderen via kunst een stem krijgen en mee kunnen denken over het klimaatprobleem. Uiteindelijk zullen zij de impact van klimaatverandering het meeste gaan ondervinden. De aanwezig alumni kregen via mooie best practices praktische tools en voorbeelden aangereikt voor het integreren van het klimaatproblemen met kunsteducatie met verschillende doelgroepen. Om te eindigen met nog een quote van leerlingen die deelnamen aan het project Mission (Im)Possible: “Wij vinden dat de klimaatverandering oplosbaar is als iedereen meedoet” en daar kunnen wij als professionals in kunsteducatie ook ons steentje aan bijdragen.

Inspiratie rondom thema ‘Kunst & Klimaat’:

  • Tentoonstelling Energie junkies bij Nemo Studio;
  • Living art lap bij de Buiten Broedplaats;
  • Brave New Worlds, een project dat wordt ontwikkeld door Allard Pierson & Arcam in samenwerking met de scholen Spinoza21 & Orion College Drostenburg.

Save the Date voor het nieuwe seizoen!

In het nieuwe seizoen hebben we twee mooie alumni activiteiten op het programma staan op maandag 31 oktober 2022 en op vrijdag 24 maart 2023. In september berichten we jullie met meer informatie over het programma en de aanmeld linkjes

OPROEP! 

Heb jij een idee voor een thema of een speciaal project dat aandacht moet krijgen tijdens een alumniavond? Laat het ons weten! 
Je kan een bericht sturen aan gabriela.acostacamacho@ahk.nl 
 

Delen