BijBloemPraatPlantsoen

Door Ronald Hueskens en Jansje Meijman

Het BijBloemPraatPlantsoen is een kunstzinnig vormgegeven ruimte in de centrale hal van basisschool Nellestein in Amsterdam-Zuidoost. Het project ondersteunt ouders bij opvoedvraagstukken over relationele en seksuele vorming.

In het plantsoen zijn opvoedvragen, onzekerheden, meningen, regels, markante uitspraken of gênante ontboezemingen van ouders op het gebied van relationele en seksuele vorming op allerlei manieren letterlijk verbeeld in objecten, beelden of teksten. Via deze vormgeving en met behulp van een gespreksleider worden ouders in deze ruimte verleid om hun eigen perspectief te delen met de ander.

Het BijBloemPraatPlantsoen is ontstaan vanuit een serie gesprekken met ouders van basisschool Nellestein onder leiding van theatermaker en psycholoog Lesny Heikerk. Horst Grütering en Bas Peeters hebben dit vertaald in het ontwerp van het plantsoen. Ook ouders en grootouders van de school hebben bijgedragen aan de vormgeving. In het BijBloemPraatPlantsoen kunnen ouders dwalen om uiteindelijk hun eigen weg te bepalen in hoe ze relationele en seksuele vorming willen geven aan hun kinderen.

Dit project werd genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs.

Een project van:

Delen