De Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) aan de AHK

Als docent aan de AHK verwachten we dat je in het bezit bent van de juiste kwalificaties. De Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) en de Basiskwalificatie Examinering (BKE) helpen je om je vaardigheden als docent te versterken en met meer zelfvertrouwen les te geven. Deze certificaten zijn landelijk erkend en bewijzen dat je als docent in het hoger onderwijs beschikt over de essentiële didactische en pedagogische vaardigheden.

 

Aanbod docentontwikkeling

Bekijk hier alle modules

Wat houdt de BDB in?

De BDB richt zich op vijf kernvaardigheden die elke docent nodig heeft:

  • Doceren
  • Begeleiden van studenten
  • Toetsen
  • Ontwerpen van onderwijs
  • Professioneel docentschap 

Binnen de (AHK verwachten we dat alle docenten met een aanstelling van 0,4 fte of meer hun BDB behalen of al in bezit hebben. Het behalen van je BDB kan via een modulair traject, waarbij je werkt aan een portfolio dat bewijst dat je aan alle eindtermen voldoet. 

Wat houdt de BKE in?

Onderdeel van de BDB is de BKE. Alle docenten die zich bezighouden met toetsing en beoordeling, ongeacht de aanstellingsomvang, moeten in het bezit zijn van een Basiskwalificatie Examinering (BKE). De BKE richt zich op het systematisch en cyclisch verbeteren van toetsing binnen het onderwijsprogramma. Binnen de AHK behaal je de BKE via de module Feedback en Toetsing. Deze module maakt deel uit van de volledige BDB. Wanneer je de BDB afrondt, behaal je automatisch ook de BKE.

Hoe behaal ik de BDB?

Het volledige BDB-traject bestaat uit 150 uur. Hiervan zijn 100 uur verplichte modules. Deze tijd bestaat uit contact- en zelfstudie-uren. Naast deze verplichte modules wordt dit aangevuld met 50 uur keuzemodules, zolang ze aansluiten bij de BDB-kernvaardigheden.
Op basis van de gevolgde modules stel je een portfolio samen dat jouw ontwikkeling en groei als docent laat zien. Dit wordt afgesloten met een individueel eindgesprek met je leidinggevende en de AHK-coördinator. Bij een positief eindresultaat behaal je je BDB.

Verplichte modules

De BDB bestaat uit drie verplichte modules waarmee je aan jouw didactische vaardigheden werkt:

  • Module Feedback en Toetsing (BKE): Ontwikkel je vaardigheden in toetsing en feedback en leer hoe je een effectieve leercyclus opzet. Na afronding ontvang je de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)
  • Module Inclusieve leer- en werkomgeving: Creëer een veilige en inclusieve leeromgeving waarin studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Je leert hoe je diversiteit benut en bijdraagt aan een inclusieve onderwijspraktijk.
  • Module docentdialoog: Reflecteer samen met collega-docenten op uitdagingen en successen in het onderwijs. Door intervisie ontdek je nieuwe perspectieven en ontvang je waardevolle feedback.

Keuzemodules

Naast de verplichte modules moeten je voor het behalen van de BDB ook keuzemodules volgen om verder te specialiseren (minimaal 50 uur). Dit kunnen modules binnen de AHK zijn, zoals Taalvaardigheid en Wicked Kunsteducatie, die momenteel worden ontwikkeld en vanaf studiejaar 2025-2026 aangeboden zullen worden. Daarnaast kunnen docenten ook buiten de AHK een ander aanbod volgen. Denk bijvoorbeeld aan een training vanuit KAOS-Pilots, studiedagen, symposia, opleidingen en cursussen, zolang ze aansluiten bij de BDB-eindtermen.

Infographic tijdlijn BDB

Vragen?

Heb je vragen over jouw specifieke situatie, het traject of het behalen van jouw BDB? Bekijk ook de pagina met veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen, neem dan contact op met de AHK-coördinator via didactiek@ahk.nl.
 

Update je HR documenten

Ben je al in het bezit van je BDB? Zorg er dan voor dat deze documenten in je dossier van HR2Day staan. In de handleiding uploaden certificaat vind je instructies hoe je je certificaten kunt uploaden.

Instructievideo uploaden didactische certificaten

 

Aanbod docentontwikkeling

Lees meer

Delen