Grit Project 2016

In februari 2016 vond de vierde editie plaats van het Grit Project van het van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Samen met experts gingen 28 studenten, van onder andere de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de uitdaging aan: binnen 48 uur een innovatieve oplossing bedenken voor een ondernemersprobleem van een viertal externe opdrachtgevers.

Studenten van de minor cultureel ondernemen van de Reinwardt Academie traden op als opdrachtgever, samen met het Lloyd hotel. De opdracht was het ontwerpen van een culturele activiteit rakend aan de activiteiten van het hotel rond het migratiedebat. Energieleverancier Nuon schoof aan met de vraag om diensten te bedenken die inspelen op een toekomst zonder energie: 'Kunnen we in een veranderende markt voortbestaan als energieleverancier?' De Melkweg ontvangt jaarlijks 400.000 bezoekers in zijn concertzalen, maar ziet de bezoeker niet terug in zijn Melkweg Café. Het ACE Venture Lab ondersteunt diegenen die bouwen aan een nieuw wetenschappelijk- of technisch bedrijf, maar vraagt zich af hoe zij de groei van start-ups nog beter kunnen faciliteren.

Genoeg ondernemersperikelen om het hoofd over te breken. In teams gingen de studenten aan de slag.

Lloyd hotel en Reinwardt Academie
Een evenement in mei biedt uitkomst voor de opdrachtgevers van het Lloyd hotel en de Reinwardt Academie. Nederlanders en vluchtelingen worden daar met elkaar in contact gebracht. Samen kunnen zij in het hotel activiteiten ondernemen; een polaroid van hen samen is het betaalmiddel van de dag. Docent Marjan Otter van de Reinwardt Academie is enthousiast over de gepresenteerde ideeën en plant vervolgafspraken met het team voor een nadere uitwerking.

Melkweg Café

Lisanne Meijers (student Docent beeldende kunst en vormgeving), zocht met haar groep naar een oplossing voor het dalende bezoekersaantal van het Melkweg Café. Zij bedachten The Kitchen of Sound: een ruimte waarin geëxperimenteerd kan worden met klanken en waar geluid op een interactieve wijze wordt benaderd; uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje.

Lisanne: "Ik werkte samen met Caterina (student Rietveld Academie) en Lars (student Psychologie). Ons doel was om een uitvoerbaar idee te verzinnen. Mijn favoriete aspect van ons concept is dat de Melkweg een podium geeft aan geluidskunst. Je kan naar het Stedelijk gaan, naar Foam of je gaat naar het Melkweg Museum. De Melkweg heeft al een vervolggesprek met ons gepland."

De winnaars van het Grit Project zijn de bedenkers van een picknickomgeving voor het Melkweg Café. Inspiratie daarvoor zijn de zomerse Vondelpark-picknicks. Met projecties, muziek en ruimte voor unstable media moet een volwaardige picknickervaring worden gecreëerd; met als grote voordeel dat je picknick nooit meer in het honderd loopt door een fikse regenbui.

Lees ook het blog van ACE over Grit Project 2016

Delen