Studeren aan de AHK betekent een bewuste keuze voor kunstvakonderwijs, voor een opleiding die 100% inzet van je vraagt – zowel fysiek als psychisch. Daar staat tegenover dat jij, als kunstenaar van morgen, alle mogelijke begeleiding krijgt om jouw persoonlijke ambities om te zetten in de hoogst haalbare artistieke kwaliteit.

 

Overzicht alle opleidingen

Klik hier voor het overzicht

Talent - ambitie - passie - professie
Kunst beoefenen is een levenswijze: bevlogenheid en intensieve training zijn elke dag nodig om steeds weer het allerbeste uit jezelf te halen. Een studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bereidt je daarop voor. De opleidingen van de AHK zijn vooral praktisch en gericht op het optimaal ontplooien van jouw individuele mogelijkheden. Er wordt veelal gewerkt met (gast)docenten uit de nationale en internationale beroepspraktijk. Een ruime keuze aan opleidingen en afstudeerrichtingen stelt je in de gelegenheid om je ten volste te ontwikkelen en voor te bereiden op een succesvolle carrière in de kunsten. Tijdens je studie wordt een grote mate van talent en passie, inzet en discipline verwacht.

Inter- en multidisciplinair kunstonderwijs
Binnen het opleidingsaanbod aan de AHK is ruimte voor inter- en multidisciplinaire samenwerking, alsook voor internationale uitwisselingen. De AHK biedt je een brede oriëntatie op kunst en cultuur, en vindt het om die reden heel belangrijk dat je kennis kunt nemen van ontwikkelingen binnen de andere kunstdisciplines.

Dit kun je tijdens je studie aan de AHK verwachten:

De AHK staat voor excellent opleiden: uitstekende docenten helpen bijzonder getalenteerde studenten hun artistieke identiteit te ontwikkelen vanuit vakmanschap en traditie, met oog voor vernieuwing en in nauwe verwevenheid met het werkveld. Excellent opleiden houdt in dat je als student de best mogelijke opleiding krijgt. De zorg voor de kwaliteit van de opleidingen zit dan ook diep geworteld in het bewustzijn van onze organisatie. En met succes: al jaren worden onze opleidingen door bijvoorbeeld de Keuzegids en Elsevier gerekend tot de beste van het land. Elke academie van de AHK heeft een eigen kwaliteitszorgplan, waarmee de kwaliteit van de opleiding in het oog wordt gehouden. De studenttevredenheid wordt jaarlijks gemonitord. Zo wordt er continu gewerkt aan verbetering van de opleiding ten behoeve van onze eigen studenten én om te blijven voldoen aan externe eisen van bijvoorbeeld het ministerie.

Meer over kwaliteitszorg

Wil je ontdekken wat er in het buitenland gebeurt binnen jouw kunstdiscipline? De AHK biedt je vele mogelijkheden om tijdens je studie of stage naar het buitenland te gaan. De AHK heeft samenwerkingsverbanden met scholen en culturele instellingen over de hele wereld. De coördinator internationalisering kan je helpen bij het zoeken naar een geschikte buitenlandse instelling en de financiering van je reis.

Meer over naar het buitenland

Samenwerking tussen verschillende disciplines in de kunsten komt steeds vaker voor. Het is daarom ook belangrijk daar in je studie kennis mee te maken. We moedigen je dan ook van harte aan om samen te werken met studenten van een andere academie en/of kunstdiscipline. Er zijn ook mogelijkheden voor financiële ondersteuning vanuit de AHK.

Inspiratie haal je op vele plekken en niet in het minst bij de kunstenaars van nu. Om je dicht bij hen en hun werk te brengen, nodigt de AHK ieder jaar meerdere Artists in Residence uit. Zij werken gedurende een bepaalde periode ‘in huis’ met studenten en docenten aan avontuurlijke projecten waarin actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk worden behandeld.

Meer over Artists in Residence

Als je na je studie als kunstenaar aan het werk wilt, is het van belang dat je al tijdens de studie de zakelijke kant van jouw werkveld leert kennen. BeroepKunstenaar.nl helpt je hierbij.

BeroepKunstenaar.nl is een website van de AHK voor uitvoerende, scheppende en docerende kunstenaars, voor ondersteunende beroepen in de podiumkunsten en voor erfgoedspecialisten. Elke discipline heeft een eigen ingang: van architectuur tot muziek en van theater tot kunsteducatie.

Met behulp van BeroepKunstenaar.nl vind je snel de weg in jouw toekomstige werkveld. Ook voor alumni biedt BeroepsKunstenaar.nl relevante informatie, bijvoorbeeld over het opstarten van een eigen beroepspraktijk als zelfstandige of in loondienst. Docenten gebruiken deze tweetalige site als hulpmiddel bij lessen over ondernemerschap.

Ga naar www.BeroepKunstenaar.nl

Een intensieve kunstopleiding vraagt om een omgeving waarin je gezond en veilig kunt studeren. Verschillende opleidingen hebben voorzieningen op het gebied van gezondheidsbevordering en blessurepreventie. Daarnaast biedt de AHK in het voor- en najaar de training 'planning en timemanagement' aan en in de herfst een studie-gerelateerde stress-/faalangsttraining. Je kunt altijd contact opnemen met je studentendecaan of de coördinator Studie + Handicap om samen naar jouw persoonlijke omstandigheden te kijken.

Meer over gezond studeren

Tijdens je studie heb je toegang tot alle bibliotheken of mediatheken waarover de academies van de AHK beschikken. Ook kun je gebruik maken van de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zo heb je altijd de informatie die je voor je studie nodig hebt binnen handbereik.

Ga naar bibliotheken

Als student krijg je op vertoon van je collegekaart en bewijs van inschrijving vaak korting. Doordeweeks kun je bijvoorbeeld voor maar € 4 naar Artis en tegen gereduceerde tarieven maak je gebruik van de faciliteiten van de fitnessketens Fit For Free, SportCity en Achmea Health Center. Daarnaast kun je met korting sporten bij USC, het sportcentrum van de UvA. Via SURFspot.nl/ahk krijg je korting op Apple producten (max.10%) en laptops zoals Lenovo, HP en Asus. Heb je een nieuwe rugzak nodig voor je laptop of studeer je graag met een headphone op? Of wil je een duurzame keuze maken voor de aanschaf van een smartphone of tablet? Surf dan snel naar SURFspot.nl/ahk en log in met je AHK-account.

Meer over studentenkorting

Open dagen

22.01.22, 11:00 uur
Nederlandse Filmacademie
28.01.22, 14:00 uur
Academie van Bouwkunst
Delen