Studeren aan de AHK is kiezen voor kunst! Tijdens je studie wordt een grote mate van talent, passie, inzet en discipline verwacht. Daar staat tegenover dat jij alle mogelijke begeleiding krijgt om te groeien tot de kunstenaar van morgen.

 

Overzicht alle opleidingen

Klik hier voor het overzicht

Kunst beoefenen vraagt om een bepaalde leefstijl. Bevlogenheid en intensieve training zijn elke dag nodig om het allerbeste uit jezelf te halen. Een studie aan de AHK bereidt jou daarop voor. Wij zetten jouw artistieke en persoonlijke ontwikkeling centraal en we leiden je op tot het hoogste niveau. Op deze manier ontwikkel je vakmanschap en kan jouw talent tot volle bloei komen.

Onze opleidingen zijn van hoge kwaliteit en het onderwijs is kleinschalig met veel persoonlijke aandacht. Daarnaast werken onze docenten vaak in het veld of hebben een interessant netwerk. Wat je nog meer van ons mag verwachten:

Excellent opleiden houdt in dat je als student de best mogelijke opleiding krijgt. Onze docenten en medewerkers zetten zich elke dag volop in voor de kwaliteit van de opleidingen. En met succes: de uitval van studenten is laag en het studierendement hoog. Ook scoren we goed bij evaluaties. Zoals bij de Nationale Studentenenquête en de KUO Monitor (enquête onder afgestudeerden na 1,5 en na 5 jaar).

Elke academie van de AHK heeft een eigen kwaliteitszorgplan. Hiermee wordt de kwaliteit van de opleiding in het oog gehouden. De studenttevredenheid wordt jaarlijks onderzocht. Zo wordt er continu gewerkt aan verbetering van de opleiding. Dit doen we voor de studenten én om te blijven voldoen aan externe eisen van bijvoorbeeld het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer over kwaliteitszorg

Je vindt ons in hartje Amsterdam. In moderne gebouwen met uitstekende faciliteiten, waar jij als student volop gebruik van kunt maken. Van historische instrumenten, de nieuwste technologische apparatuur tot de bibliotheken van alle academies én die van de Universiteit van Amsterdam.

Daarnaast hebben we op het Marineterrein gemeenschappelijke werkplaatsen. In de MakerSpace kun je experimenteren met nieuwe materialen of technologieën, zoals 3D-printers en lasersnijders. Bijvoorbeeld voor het maken van maquettes, modellen, decors en/of installaties. Bij de VRAcademy leer je werken met de nieuwste virtual reality technieken.

Op het Marineterrein vind je ook de AHK Culture Club en LearningLab. Met de Culture Club bieden we een podium én programma om te ontmoeten, creëren en experimenteren. Het AHK LearningLab huisvest verschillende projecten en lectoraten die zich richten op onderzoek en educatie op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie.

Een intensieve kunstopleiding vraagt om een omgeving waarin je gezond en veilig kunt studeren. Verschillende opleidingen hebben voorzieningen op het gebied van gezondheidsbevordering en blessurepreventie. Daarnaast biedt de AHK ieder jaar trainingen aan over hoe je om kunt gaan met studiedruk, stress en faalangst.

Je kunt altijd contact opnemen met de studentendecaan, studentencoach of vertrouwenspersoon om samen naar jouw persoonlijke omstandigheden te kijken.

Meer over ondersteuning tijdens je studie

Op de AHK besteden we veel aandacht aan onderzoek en innovatie. We vinden samenwerking en maatschappelijke oriëntatie daarbij belangrijk. Net zoals het aanleren van een onderzoekende houding door praktijkgericht, sociaalwetenschappelijk en artistiek onderzoek.

Iedere academie heeft ook een eigen lectoraat dat onderzoek doet. Nieuwe kennis wordt opgenomen in de opleidingen. Daarnaast zijn zij betrokken bij initiatieven op het Marineterrein, bij het Centre of Expertise Arts&Education en bij onderwijsprogramma’s zoals Artists in Residence en ahk.nl/Ondernemen. Het AHK Research Centre ondersteunt de lectoraten.

Meer over onderzoek en innovatie

Inspiratie haal je op vele plekken en niet in het minst bij de kunstenaars van nu. Om je dicht bij hen en hun werk te brengen, nodigt de AHK ieder jaar meerdere Artists in Residence uit. Zij werken een bepaalde periode ‘in huis’ met studenten en docenten aan avontuurlijke projecten. Hierin worden actuele ontwikkelingen en vraagstukken uit de kunstpraktijk behandeld.

Meer over Artists in Residence

Kunst en cultuur kunnen een grote rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken. Creatieve professionals reageren namelijk op maatschappelijke uitdagingen vanuit hun creativiteit en een kritisch en sociaal bewustzijn. Met het ontwikkelen van jouw vakmanschap en vaardigheden, kan ook jij daarin een verschil gaan maken.

In de komende periode zijn globalisering, digitalisering, diversiteit, duurzaamheid en de samenhang in de stedelijke samenleving belangrijke thema’s.

Inspirerende voorbeelden hiervan vind je onder het genomineerde afstudeerwerk voor de AHK Eindwerkprijs.

Watertrots Niek Smal Graduation project

Samenwerking tussen verschillende disciplines in de kunsten komt veel voor. Het is daarom belangrijk daar in je studie kennis mee te maken. We moedigen je aan om samen te werken met studenten van een andere academie en/of kunstdiscipline. Zo is er bijvoorbeeld een speciaal fonds waar je budget kunt aanvragen als je een project doet met studenten van andere academies.

In het postgraduate programma Art & Society bieden we geselecteerde alumni de kans om samen te experimenteren. Zij krijgen een werkplek in de AHK Culture Club waar zij kennis en technieken uitwisselen.

Meer over Art & Society

Wil je ontdekken wat er in het buitenland gebeurt binnen jouw kunstdiscipline? De AHK biedt je vele mogelijkheden om tijdens je studie of stage naar het buitenland te gaan. De AHK heeft samenwerkingsverbanden met scholen en culturele instellingen over de hele wereld. De coördinator internationalisering kan je helpen bij het zoeken naar een geschikte buitenlandse instelling en de financiering van je reis.

Meer over naar het buitenland

We streven binnen de AHK naar een inclusieve leer- en werkomgeving die de basis vormt voor kwaliteit, nieuwe ideeën en creativiteit. In de inclusieve omgeving die wij voor ogen hebben kun je volledig jezelf zijn en word je gewaardeerd om alles wat jouw identiteit vormt. Niet ongeacht maar inclusief je gender, etniciteit, leeftijd, seksuele oriëntatie, functiebeperking en maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Studenten en medewerkers moeten zich op elk niveau van de organisatie welkom en gezien voelen en de ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen.

Meer over het diversiteitsbeleid

Een ondernemende houding en kennis van ondernemerschap zijn essentieel voor een succesvolle carrière. Daarom is het op de AHK meer dan alleen een vak binnen het curriculum. Je leert op een duurzame manier een eigen beroepspraktijk in te richten, als werknemer, zelfstandige of ondernemer met een klein of groter bedrijf. ‘Succesvol ondernemen’ betekent voor ons dat je een betekenisvolle en profijtelijke invulling kunt geven aan het vak. Ook als de arbeids- en/of kunstmarkt verandert.

Tijdens je studie kun je extra scholing volgen over ondernemen. Ook na je afstuderen houden we graag contact en bieden we je na- en bijscholing en coaching aan. Neem eens een kijkje op ahk.nl/Ondernemen.

Daarnaast onderhouden we een online kennisbank die je altijd kan bezoeken. Hier gaan we dieper in op allerlei aspecten van de zakelijke kant van je beroepspraktijk. Check BeroepKunstenaar.nl.

Open dagen

13.12.24, 15:30 uur
14.12.24, 11:00 uur
Pop, AEMA | Open Dag
Q-Factory
18.01.25, 10:30 uur
Open Dag Nederlandse Filmacademie (verdiepen)
Nederlandse Filmacademie
24.01.25
Academie van Bouwkunst
08.02.25, 10:00 uur
Reinwardt Academie
Delen