Veelgestelde vragen

Waar vind ik andere academiebibliotheken?
De meeste academies liggen bij het Waterlooplein in de buurt: Academie van Bouwkunst, de Reinwardt Academie, de Filmacademie en de Academie voor Theater en Dans. Het Conservatorium ligt vlakbij het Centraal Station, naast de Openbare Bibliotheek. En voor de Breitner Academie moet je met de veerboot naar Amsterdam Noord. In datzelfde gebouw – het A-Lab – is ook DAS Graduate School gevestigd.

Voor wie zijn de bibliotheken toegankelijk?
De bibliotheken zijn vrij toegankelijk voor AHK-studenten, -alumni en -personeel. Op afspraak kunnen ook mensen van buiten de AHK boeken, tijdschriften en andere materialen in de bibliotheek raadplegen.

Wie mogen lenen?

  • Studenten en medewerkers van de AHK. Zij kunnen gratis lenen uit de collecties van de AHK bibliotheken op vertoon van studenten- of medewerkerskaart.
  • Alumni kunnen blijvend gebruik maken van de AHK-bibliotheken, met uitzondering van de bibliotheek van het Conservatorium. Lenen kan op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en adreslegitimatie.
  • Voor externe leners gelden verschillende voorwaarden en kosten per academiebibliotheek.

Hoeveel materialen kan ik tegelijkertijd lenen?
AHK-studenten maximaal tien
AHK-medewerkers maximaal vijftien
Alumni en externe leners maximaal vier

Kan ik alle materialen lenen?
Naslagwerken en tijdschriften worden in de meeste gevallen niet uitgeleend. Verder kunnen in principe alle materialen (boeken, Cd-rom's, video's, cd’s, bladmuziek en DVD's) geleend worden. NB: per academie kunnen de regels verschillen.

Hoelang mag ik materialen lenen?
Boeken mogen voor een periode van vier weken geleend worden. Voor overige materialen kunnen per academie andere regels gelden.

Kan ik de uitleentermijn verlengen?
Per e-mail of per telefoon of aan de balie kun je de materialen verlengen, tenzij het is gereserveerd.

Moet ik boete betalen als ik te laat ben met inleveren?
Je bent verantwoordelijk voor het op tijd terugbrengen of verlengen van het geleende materiaal. Je ontvangt een aantal dagen voor de inleverdatum een herinnering per e-mail. Als je de boeken (of andere materialen) dan toch te laat inlevert, wordt een boete berekend. Het verschilt per academiebibliotheek maar in de meeste gevallen gelden de volgende boetes:

  • Per item € 0,10 per dag. Vanaf 8 dagen te laat wordt € 0,20 per dag per item berekend. Maximale boete bedraagt € 7,-  per item (39 dagen te laat). Voor weekenden, feestdagen en andere dagen dat de AHK-bibliotheken gesloten zijn, wordt geen boete berekend.
  • Breng je na herhaalde aanmaningen het materiaal niet terug, dan wordt een incassobureau ingeschakeld. Bij herhaling mag je niet meer lenen.

Ik ben geleende materialen kwijtgeraakt, wat moet ik doen?
Neem contact op met de betreffende bibliotheek om een regeling te treffen voor vervanging.

Ik ben dyslectisch. Kan de bibliotheek iets voor mij betekenen?

Elke locatie beschikt over TextAid software, een dyslexiepakket voor lezen, schrijven en studeren.

Kan ik computers gebruiken in de bibliotheek?
De meeste bibliotheken beschikken over een of meerdere computers, waarmee je de catalogus kunt raadplegen. Via je je laptop kun je inloggen en heb je beschikking over de catalogus en databanken (betaalde licenties alleen binnen het AHK netwerk)

Hoe moet ik zoeken in de catalogus?
Op de cataloguspagina van de Bibliotheek staan demo’s die je op verschillende niveaus laten zien hoe je kunt zoeken. Op de website van de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam staan verschillende handige instructiefilmpjes.

Kan ik thuis ook de catalogus raadplegen?
De catalogus is voor iedereen toegankelijk via internet

Kan ik thuis ook de databanken raadplegen?
Voor de databanken geldt dat je eerst moet inloggen op MyAHK. LexisNexis kan alleen binnen het AHK-netwerk geraadpleegd worden.

Kan ik als student ook bij andere bibliotheken in Amsterdam lenen?
Studenten van de AHK hebben leenrechten bij de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam, na inschrijving aan de balie op het Koningsplein op vertoon van hun studentenkaart. Zie voor meer info http://uba.uva.nl/diensten/lenen

Voor de overige Amsterdamse bibliotheken moet je een abonnement nemen. Je kunt ervoor kiezen om een abonnement bij AdamNet af te sluiten; je betaalt 45 euro en hebt daarmee leenrecht bij verschillende bibliotheken in Amsterdam zoals de Boekmanstichting, de Openbare Bibliotheek en nog 11 andere bibliotheken.

Heb je een vraag die hier niet bijstaat? Of heb je hulp nodig bij het zoeken naar informatie? Of heb je vragen over de Bibliotheek?
Neem dan contact met ons op via het Prikbord van de Bibliotheek-community op MyAHK.

Delen