Draadloos printen

Via het draadloze netwerk van de AHK is het mogelijk documenten te printen vanaf je laptop, tablet of smartphone, en af te halen bij de multifunctional printers op alle AHK-locaties. Het is hiervoor noodzakelijk dat je op je device verbinding maakt met het draadloos netwerk 'AHK'.
Instellingen draadloos netwerk

Er zijn twee manieren om draadloos te printen:

  1. door bestanden te uploaden via de browser;
  2. vanuit softwareprogramma’s (Driver Print; vereist eenmalige installatie van een driver)

Voor beide manieren geldt dat je de prints kunt ophalen bij alle multifunctional printers op alle locaties van de AHK door je studenten- of medewerkerskaart aan te bieden. Hierbij gelden de reguliere tarieven.

1. Printen vanaf de browser

Gebruik deze optie om te printen vanaf je tablet of smartphone, of als je snel een enkel document vanaf je laptop wilt printen.

Ga naar het adres http://print.ahk.nl en log hier in met je MyAHK-inloggegevens. Na inloggen kun je direct documenten uploaden om te printen. Het printportaal ondersteunt onder andere alle Microsoft Office-documenten, PDF's en afbeeldingen. Wil je een document van een ander bestandstype printen, dan dien je gebruik te maken van Driver Print (zie hieronder) of moet je het document omzetten in bijvoorbeeld PDF.

Let op: om een bestand te kunnen uploaden, moet je device in staat zijn om bestanden te selecteren via een bestandssysteem. iPhones en iPads beschikken niet over deze mogelijkheid, Android-toestellen wel.

Druk op de upload knop en selecteer een bestand. Eventueel kun je de printopdracht ook nog verwijderen.  Druk vervolgens op de knop print.

Nadat je een printer geselecteerd hebt, is de printopdracht gegeven. Je kunt deze nu ophalen bij alle multifunctional printers op alle locaties van de AHK door je studenten- of medewerkerskaart aan te bieden.

2. Printen vanuit softwareprogramma’s (Driver Print)

Deze manier van printen is uitsluitend mogelijk op laptops of andere devices die het installeren van een printer mogelijk maken. Gebruik deze optie bijvoorbeeld als je op A3-formaat wilt printen, als je meerdere documenten tegelijk wilt printen of als je documenten wilt afdrukken die niet ondersteund worden door het printen vanuit de browser.

Met Driver Print is het mogelijk om direct vanuit programma’s als Word en Excel te printen zonder je document eerst te moeten uploaden. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, dien je eenmalig een printer te installeren. Dit kun je doen door:

  • in te loggen op http://print.ahk.nl;
  • druk op printer installeren;
  • selecteer onder “print met computer via internet” de juiste software;
  • installeer dit op de computer.

Let op: je hebt volledige administrator-rechten op je device nodig om de driver te kunnen installeren. In de driver worden de gegevens die je hebt gebruikt om in te loggen op http://print.ahk.nl versleuteld opgenomen. Installeer de driver daarom uitsluitend op je eigen laptop en nooit op een gedeelde computer! Houd er verder rekening mee dat niet gegarandeerd kan worden dat printen op ieder besturingssysteem in alle programma’s en met alle bestandsformaten zal slagen.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de ICT Helpdesk via helpdesk@ahk.nl.

Delen