Hoe regel ik mijn betaling?

Voor het betalen van je collegegeld moet jij of iemand anders een machtiging voor automatische incasso afgeven in Studielink. Je kunt ervoor kiezen om het gehele bedrag in één keer (optie 1), of in 9 termijnen (optie 2) af te laten schrijven. Indien je aan een andere Nederlandse instelling studeert en daar collegegeld betaalt, kun je bij de AHK betalen met een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) (optie 3). Je kunt er ook voor kiezen om het volledige bedrag naar de AHK over te maken (optie 4).

Let op: voor het afgeven van een betaalmachtiging in Studielink heb je een IBAN bankrekening van een SEPA-land** nodig. Controleer op deze website welke landen SEPA-landen zijn. Heb je geen bankrekening uit een SEPA land? Maak dan zelf het volledige bedrag over naar de AHK zoals beschreven in optie 4. 

De machtiging of betaling moet vóór 1 september binnen zijn bij de AHK.

Betaalmethodes

Ga naar <Mijn To Do lijst> in Studielink en klik op <Invullen betaalgegevens>.

 • Kies het vestigingsland van je bank.
 • Kies  bij ‘Betaalwijze’: <Digitale Machtiging>.
 • Kies wie het collegegeld betaalt: jijzelf/iemand anders (Let op: je kunt alleen de optie ‘iemand anders’ kiezen als de persoon die voor jou gaat betalen een DigiD* en een SEPA-bankrekening heeft.)
 • Kies bij ‘betalen in termijnen’: <Nee>
 • Indien je zelf betaalt: vul de rekeninggegevens voor de automatische incasso in. Indien iemand anders voor je betaalt, moet die persoon later zelf de rekeninggegevens invullen.
 • Klik op <bevestigen>. Let op: hiermee bevestig je alleen dat je ingevulde gegevens kloppen. De machtiging moet ook nog bevestigd worden. Het kan zijn dat je hier een minuut of twee op moet wachten. 
 • Er staat een link <bevestig je digitale machtiging> op je ToDo-lijst. Als iemand anders jouw collegegeld betaalt, moet je de e-mail doorsturen naar die persoon. De persoon die voor jou betaalt moet de machtiging officieel bevestigen. 
 • Nadat je een mail hebt ontvangen waarin staat dat je machtiging is bevestigd, is je betaling geregeld. Het volledige collegegeldbedrag zal rond 26 september van de opgegeven rekening worden afgeschreven.

Je blijft er zelf te allen tijde verantwoordelijk voor dat de betaling vóór 1 september geregeld is. Pas als je een e-mail hebt ontvangen dat je machtiging bevestigd is, heb je daadwerkelijk een machtiging afgegeven.

Door de digitale machtiging te bevestigen, ga je akkoord met de voorwaarden voor incasso. Hiermee geef je de AHK toestemming om het collegegeld te incasseren van de opgegeven bankrekening. 

Volg de volledige instructie van optie 1, maar let op dat je bij ‘Betalen in termijnen’, <Ja> kiest. Er wordt een extra bedrag van € 24 in rekening gebracht voor het betalen in termijnen.

Op of rond onderstaande data wordt een negende van het collegegeld afgeschreven.

Incassodata 2024-2025:

26 september 2024
25 oktober 2024
26 november 2024
24 december 2024
27 januari 2025
26 februari 2025
26 maart 2025
25 april 2025
26 mei 2025

Incassodata huidige studiejaar 2023-2024:

26 september 2023
26 oktober 2023
26 november 2023
27 december 2023
26 januari 2024
26 februari 2024
26 maart 2024
26 april 2024
26 mei 2024

Door de digitale machtiging te bevestigen, ga je akkoord met de voorwaarden voor incasso. Hiermee geef je de AHK toestemming om het collegegeld te incasseren van de opgegeven bankrekening. Let op: de AHK kan alleen collegegeld incasseren van SEPA-bankrekeningen**.

Volg je naast je opleiding aan de AHK gelijktijdig nog een andere opleiding in het hoger onderwijs in Nederland en betaal je het wettelijk tarief? Dan hoef je maar één keer wettelijk collegegeld te betalen. Dit regel je met een Bewijs betaald collegegeld (BBC).

Een Bewijs betaald collegegeld vraag je digitaal aan via Studielink:

 1. Je kunt in Studielink pas gebruik maken van de BBC betaaloptie zodra je (her)inschrijving & betaling (bijvoorbeeld het afgeven van een machtiging voor automatische incasso) bij de andere onderwijsinstelling geregeld is. Doe dit zo snel mogelijk en vóór 1 september.
 2. Nadat je dit gedaan hebt ga je in Studielink naar <Mijn To Do lijst> en klik je op <Invullen betaalgegevens> voor je opleiding aan de AHK.
 3. Vervolgens selecteer je bij de betaalwijze <Bewijs betaald collegegeld> en dien je de aanvraag in. Het Bewijs betaald collegegeld wordt digitaal naar de AHK verstuurd.
 4. De voortgang van je BBC aanvraag volg je in Studielink onder de tab <Betaling>.

Er zijn onderwijsinstellingen die de betaalwijze ‘Bewijs betaald collegegeld’ nog niet via Studielink aanbieden. Indien dit het geval is zal Studielink dit aangeven. Neem dan contact op met de studentenadministratie van de andere onderwijsinstelling en vraag daar een BBC aan. Zij zullen het collegegelddocument naar de AHK opsturen. Doe dit snel, want deze aanvraag kan bij sommige instellingen even duren en je BBC moet vóór 1 september binnen zijn bij de AHK. Als dat niet zo is, ben je niet ingeschreven op 1 september en kun je niet studeren.

Let op: als je collegegeld aan de andere instelling lager is dan je collegegeld op de AHK, moet je het verschil bijbetalen vóór 1 september.

Maak vóór 1 september het volledige collegegeldbedrag over naar de bankrekening van de AHK. Nadat je het geld hebt overgemaakt, download je dit betaalformulier. Vul het in, teken het en mail het vervolgens naar de Centrale Studentenadministratie: csa@ahk.nl.

Rekeningnummer / IBAN: NL79RABO0309032873
t.n.v. AHK Studentenadministratie
BIC: RABONL2U
Vermeld hierbij je naam en studentnummer (als bij jou bekend)

Mocht je problemen hebben met je betaling, dan is het mogelijk om aan onze balie in de Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3, te Amsterdam, het collegegeld in één keer te betalen. Je kunt betalen met pin of creditcard. Contant geld wordt niet geaccepteerd.

Aan een betaling met creditcard zijn kosten verbonden: Visa- en Mastercards worden belast met een extra 1,6%, American Express cards met 1,9%. Er kan aan de balie geen machtiging worden afgegeven voor een betaling in termijnen - dit kan alleen via Studielink.

Houd er rekening mee dat ook hier de betaling moet plaatsvinden vóór de start van het nieuwe schooljaar op 1 september. Zorg dus dat je je op tijd bij de Centrale Studentenadministratie meldt.

*DigiD 

Je DigiD is je digitale identiteitsbewijs. Behalve voor Studielink heb je bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van studiefinanciering bij DUO een DigiD nodig. Alleen mensen die in Nederland wonen kunnen met hun Burgerservicenummer (BSN) een DigiD aanvragen op digid.nl. Dit duurt minimaal vijf werkdagen. 

**SEPA

De AHK kan alleen collegegeld incasseren van SEPA-bankrekeningen. SEPA (Single Euro Payments Area) omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en San Marino.

Delen