Wonen in Amsterdam

De vraag naar studentenwoningen in Amsterdam is hoog. Het zal niet makkelijk zijn om woonruimte te vinden, onmogelijk is het echter niet. Onder de noemer Studeren in de Topstad werken hoger onderwijsinstellingen (AHK, Rietveld Academie, HvA, Inholland, UvA en VU) samen met gemeenten en woningcorporaties om het aantal studentenwoningen te vergroten. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar internationale studenten.

Hoe vind ik een kamer?

  • Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) Verschillende woningcorporaties bieden studentenwoningen aan in Amsterdam. Met vragen hierover kun je terecht bij het ASW.
  • StudentenWoningWeb Woningcorporaties (De Key, DUWO en Ymere) met kamers en woningen voor studenten plaatsen op deze website hun aanbod. Je betaalt eenmalig €38 aan inschrijfkosten, vervolgens kun je onbeperkt reageren op het aanbod. Ymere biedt ook de mogelijkheid om tijdelijke woningen te huren, die in de toekomst gesloopt of gerenoveerd worden.
  • The Student Hotel (TSH): beschikt over meer dan 700 kamers die verhuurd worden aan zowel Nederlandse als internationale studenten. De verblijfsduur kan variëren van 1 week tot 10 maanden. Permanente huisvesting is niet mogelijk. Check in bij Amsterdam City of Amsterdam West.
  • De gemeente Amsterdam heeft een woongids voor studenten gemaakt. Hierin lees je hoe je woonruimte in Amsterdam kunt vinden, maar vind je ook veel informatie over waar je allemaal op moet letten.
  • Bij ROOM vind je studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Leiden, Haarlem of Wageningen. Je kunt je inschrijven als je 16 jaar of ouder bent.
  • HousingAnywhere biedt kamers aan voor studenten uit het buitenland. Ook kun je hier je kamer aanbieden (en kamers vinden) als je zelf op studie-uitwisseling gaat. Vanwege de reisbeperkingen door de corona-pandemie, waardoor minder internationale studenten naar Amsterdam komen, biedt HousingAnywhere nu ook kamers aan voor Nederlandse studenten. Kijk voor meer informatie over HousingAnywhere ook onderaan deze pagina.

Voor muziekstudenten

Studenten van het Conservatorium van Amsterdam kunnen profiteren van het aanbod van de Stichting Jan Pietersz. Huis, die zich speciaal ten doel stelt om geschikte woon- en werkruimte voor muziekstudenten (voorzien van speciale isolatie) te creëren. De stichting beschikt over ongeveer 450 woningen, verspreid over de stad, onder andere in het middeleeuwse Bethaniënklooster.

Voor internationale studenten
Internationale studenten van de AHK kunnen profiteren van het aanbod van 30 studentenkamers van woonstichting De Key. Er wordt voorrang gegeven aan 1e jaars studenten. De kamers zijn beschikbaar voor de duur van 1 jaar. Klik hier voor meer informatie en het inschrijfformulier. 

Kamer(ver)huur tijdens buitenlandverblijf

Studenten die op exchange of stage in het buitenland gaan en hun kamer tijdelijk willen aanbieden voor internationale studenten, of zelf een kamer willen huren, kunnen dat doen via de website HousingAnywhere.com. Lees meer informatie over dit initiatief

Delen