Het CvA viert tien jaar poponderwijs

Indrukwekkende cijfers na decennium eigenwijs muziekonderwijs

Op zondag 30 juni 2013 vierde het Conservatorium van Amsterdam het tienjarig jubileum van de popafdeling. De resultaten van het afgelopen decennium liegen er niet om. Een greep uit de prijzenkast: drie Sena Pop NL Awards, dertien maal de Grote Prijs van Nederland in verschillende categorieën, drie Amsterdamse Popprijs-winnaars, tientallen bands die 3FM Serious Talent waren en tientallen bands die alleen dit jaar al in de Popronde spelen. Met deze indrukwekkende cijfers kan de eigenzinnige opleiding van het conservatorium met trots terugkijken op tien bewogen jaren.

  • Concerten en sessies tijdens het 10 jaar pop-feest. Foto's Daan van der Schroeff

Eigen composities centraal

Ontwerper en studieleider van de popopleiding Jack Pisters stelt vast dat de studie een stevige plek in het Nederlandse muzieklandschap heeft verworven: 'Bij onze opleiding staan eigen composities van de muzikanten centraal. Naast het goed beheersen van je instrument is het creëren van eigen muziek een absolute voorwaarde op onze opleiding. Wij helpen jonge kunstenaars bij hun eigen ontwikkeling. Daarnaast stimuleren en faciliteren we creativiteit. Met deze formule hebben we al veel jonge muzikanten een springplank geboden.'

Succesvolle bands

De lijst met bands waar popstudenten van het CvA deel van uitmaken illustreert het succes van deze visie. Van (internationaal) bekende namen als Alamo Race Track, Dazzled Kid, DeWolff, Houses, Eva Simons, Textures, Jungle by Night,  Kern Koppen, Kensington en nieuwe talenten zoals Bombay Show Pig, Wooden Saints, Über-Ich, A Polaroid View,  Navarone, Yori Swart, Qeuax Qeuax Jones en Tessa Rose Jackson.

Gerenommeerde docenten

De opleiding heeft haar succes ook te danken aan de gerenommeerde docenten die er lesgeven. Met hun songs, producties en voorstellingen staan zij midden in het beroepsveld. Via het nieuwe onderwijssysteem A-MACK delen zij kennis en ervaringen op een interactieve wijze met de nieuwe garde.

Enthousiaste studenten

Het studierendement is hoog, waardoor studeren aan de popafdeling van het conservatorium van Amsterdam ook meteen een goede referentie en een kwaliteitskenmerk wordt.

'Voordat ik naar het conservatorium kwam verveelden mijn gitaar en ik ons wel eens,' zegt zanger en gitarist Pablo van de Poel. 'Onterecht, zo bleek: het conservatorium heeft me laten inzien dat er muzikaal zo eindeloos veel ruimte is voor creatieve, technische, theoretische ontwikkeling zodat dat ik er soms een beetje van duizel. Op een goede manier dan.' Met zijn band DeWolff speelde Pablo van de Poel op bijna alle podia van Nederland en schuift regelmatig aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk als er gitaarzaken worden besproken bij De Wereld Draait Door.

Groot feest op 30 juni

De opleiding vierde haar jubileum op zondag 30 juni in de Amsterdamse Music Matrix /MuzyQ met veel optredens van bands uit het tienjarig bestaan.
Studenten treden op tijdens het 10 jaar pop-feest. Foto's Daan van der Schroeff
emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+