Inaugurele rede lector Architectuur Floris Alkemade

donderdag 13 november 2014, 20:00 - 21:30 uur
Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam

Op donderdag 13 november a.s. (20.00 uur, vrij entree) spreekt Floris Alkemade zijn inaugurele rede uit in de Academie van Bouwkunst. Hij is onlangs benoemd tot lector Architectuur. De titel van zijn rede is 'Over de context van tijd en plaats'. 

Het lectoraat van Floris Alkemade (1961) is gericht op het onderzoek naar de rol, de middelen en het vakmanschap van de architect in de conditie van de 'tabula scripta', de beschreven lei. Veel van ons land is bebouwd, bestemd of in gebruik. De architect is hierdoor in een continue dialoog met het werk van eerdere generaties. Dit is niet alleen een beperking, maar ook een kans de potenties en de context van tijd en plaats te benutten. Vernieuwing geïnspireerd door een herinterpretatie van het bestaande.

Floris Alkemade is een Nederlands architect, stedelijk ontwerper en voormalig partner van Office for Metropolitan Architecture (OMA). Hij geeft lezingen en colleges aan universiteiten in Nederland, België en Frankrijk en is sinds 2004 gastprofessor aan de universiteit van Gent. In augustus 2008 opende Alkemade zijn eigen kantoor en momenteel is hij directeur van FAA en FAA/XDGA in Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs.

Lectoraten
Met de benoeming van Floris Alkemade telt de Academie drie lectoraten, elk voor een van de masteropleidingen Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. De lectoraten geven een belangrijke impuls aan de wisselwerking tussen de 'state of the art' in de kunstpraktijk en het onderwijs en onderzoek van de hogeschool en van de afzonderlijke faculteiten. Dit sluit aan bij de ambitie van de hogeschool om in elke discipline ook op masterniveau hoogwaardig onderwijs aan te bieden.

Voertaal is Engels.

Delen