Jolijn Valk

Jolijn Valk

Opleiding
Architectuur
Lichting
2011
Contact
Facebook

"Zo komt de brug niet eerst aan een oord te staan, maar van de brug zelf uit ontstaat pas een oord."
- Martin Heidegger, Over denken, bouwen en wonen

Brug over het IJ

Het IJ ligt midden in de stad Amsterdam. Het is de basis van het ontstaan van de stad door de economische handelsroute en nog steeds heeft het IJ een enorme aantrekkingskracht. Het IJ is het centrum van Amsterdam en tegelijk is het de grootste barrière in de stad: het scheidt Amsterdam-Noord van de rest van de stad af. In de afgelopen halve eeuw zijn er verbindingen gekomen via tunnels, onzichtbaar onder de grond en alleen toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Voor voetgangers en fietsers gaan er pontjes over het IJ.

De noordwestelijke IJoever is op dit moment enorm in ontwikkeling. De geprivatiseerde grond van Shell heeft plaatsgemaakt voor woningbouw en publieke gebouwen, parken en een boulevard. Voor bedrijven als Shell, Stork en Draka (aan de oostelijke noordoever) is de ligging aan de grote waterweg niet noodzakelijk meer; deze bedrijven zijn hier inmiddels vertrokken waardoor er ruimte is ontstaan om de ooit afgeschermde IJ-oever tot een publieke plek te ontwikkelen.

Een brug over het IJ tussen de noord- en zuidoostelijke IJ-oever zal deze ontwikkeling versterken en met de stad verbinden.

Deze brug is een manifest voor een nieuw publiek domein voor de stad Amsterdam op het IJ. Op de brug zullen de verschillen en overeenkomsten van de stad samenkomen. De brug zal letterlijk én symbolisch een platform zijn voor de coëxistentie van Amsterdam.

Terug naar lijst
Delen