Erfgoedarena op locatie: Historische schepen, erfgoed of gebruiksgoed?

Gepubliceerd op

Erfgoed Nederland en de Reinwardt Academie organiseren op woensdag 15 juli in samenwerking met Erfgoed Brabant een Erfgoedarena op locatie in het Regionaal Archief Tilburg. Het thema van deze avond is Historische schepen, erfgoed of gebruiksgoed?. Het debat vindt plaats onder leiding van Léontine Meijer-van Mensch, docent erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie.

woensdag 15 juli 2009, 19.30 uur, Regionaal Archief Tilburg
Erfgoed Nederland en de Reinwardt Academie organiseren in samenwerking met Erfgoed Brabant een Erfgoedarena op locatie in het Regionaal Archief Tilburg. Het thema van deze avond is Historische schepen, erfgoed of gebruiksgoed?. Het debat vindt plaats onder leiding van Léontine Meijer-van Mensch, docent Erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie.

Wat maakt eigenlijk vaartuigen tot erfgoed? Bestaat er een conflict tussen het gebruik van vaartuigen en de materiële integriteit? Welke criteria van authenticiteit leg je aan bij dit mobiele erfgoed? Wat kan een bijdrage leveren aan het behoud en het toegankelijk maken van varend erfgoed: beschermend overheidsbeleid, historische havens, een toegankelijk Register Varend Erfgoed?

Sprekers
Martine van Lier
Andragoloog en bedrijfskundige, vice-voorzitter van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, senior adviseur cultureel erfgoed. Houdt van cultuurfestivals en woont in een historisch schip.

Rein Schuddeboom (onder voorbehoud)
Rein Schuddeboom is sinds 1980 eigenaar van maritiem erfgoed, en sinds 2002 betrokken bij Het Havenmuseum en sinds 2004 directeur. Lid AB Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen, bestuurslid van Mobiele Collectie Nederland met sind kort als taak het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Ben Kokkeler
Ben Kokkeler is expert op het gebied van informatisering en digitalisering in het onderwijs en de culturele sector. Vanuit BMC trekt hij samenwerkingsprojecten met groepen erfgoedinstellingen en science centra. In die projecten is het centrale doel haalbare vormen van toepassing van ict, internet en sociale media te ontwikkelen. Toepassingen die het publiek beter betrekken bij collectieontsluiting, die samenwerking tussen erfgoedinstellingen ondersteunen, die nieuwe vormen van educatie mogelijk maken.

Voorzitter
Léontine Meijer-van Mensch
Léontine Meijer-van Mensch is docente erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie. Zij werkte als docent cultuurbehoud en museologie aan de Europa Universiteit Viadrina in Franfurt (Oder) en in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Jüdisches Museum in Berlijn.

Locatie
Het debat vindt plaats in het Regionaal Archief te Tilburg. Het debat wordt voorafgegaan door een wandeling vanaf het Regionaal Archief langs de Piushaven.
www.regionaalarchieftilburg.nl

Aanmelden
Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden via de website van Erfgoed Nederland.
Nu aanmelden

Contactpersoon
Amber van Schagen, +31 (0)20 715 58 42

Delen