Henk Hartzema benoemd tot lector Design in Urbanism

foto: Bob Bronshoff
Gepubliceerd op

De Academie van Bouwkunst heeft Henk Hartzema benoemd tot lector Design in Urbanism. In het internationale project Streetworks, patterns in urbanity onderzoekt hij de komende twee jaar met studenten en docenten van de Academie de functie van de straat in de Europese steden Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

De Academie van Bouwkunst heeft Henk Hartzema benoemd tot lector Design in Urbanism. In het internationale project Streetworks, patterns in urbanity onderzoekt hij de komende twee jaar met studenten en docenten van de Academie de functie van de straat in de Europese steden Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

De studenten en docenten die deelnemen aan Streetworks zullen zich concentreren op de bindende functie van de stadsstraat: de studie naar de lineaire ruimte, oriƫntatie binnen de stad en omgeving en de rol van architectuur binnen deze stedelijke context. Het onderzoek richt zich op begrip van de gelaagde stedelijke werkelijkheid van de straat: betekenis, geschiedenis, functies en perceptie. Dit gebeurt door de blik te verleggen naar tradities en ideologische opvattingen elders in Europa.

In het onderzoek heeft Hartzema verschillende Europese steden met een inwonertal van rond de 1 miljoen geselecteerd. Streetworks komt tot stand in samenwerking met de scholen en stedenbouwkundige diensten aldaar. De studenten zullen in het najaar in samenwerking met studenten van de academies ter plaatse de straten van de stad verkennen. In september en oktober zal het thema Streetworks centraal staan in een reeks Capita Selecta-lezingen waarin Hartzema diverse gastsprekers uitnodigt op de Academie.

Henk Hartzema (1968) studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft. In 1999 won hij de Rotterdam-Maaskantprijs voor jonge architecten. Sinds 2005 leidt hij Studio Hartzema in Rotterdam. Voor uiteenlopende binnen- en buitenlandse opdrachtgevers wordt gewerkt aan architectonische en stedenbouwkundige projecten. Daarnaast werkt Hartzema op dit moment aan Space Making, Ruimte voor de Randstad, een pleidooi voor stedelijke verbanden door infrastructuur.

In de Academie van Bouwkunst, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, worden architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten in constante uitwisseling tussen werkveld en academie opgeleid. De Academie is het enige opleidingsinstituut in Nederland dat de drie ruimtelijke ontwerpdisciplines binnen haar muren verenigt en gedeeltelijk interdisciplinair aanbiedt.

zie ook
Lijnen naar de stad: interview met Henk Hartzema

foto: Bob Bronshoff

Delen