Presentatie filmportretten gevluchte kunstenaars

Gepubliceerd op

Studenten van de Academie voor Beeldende Vorming presenteerden op 8 januari in het Basisburo filmportretten van naar Nederland gevluchte kunstenaars.

Studenten van de Academie voor Beeldende Vorming presenteerden op 8 januari in het Basisburo filmportretten van naar Nederland gevluchte kunstenaars.

De kunstenaars zijn aangesloten bij stichting AIDA (Association Internationale de Défense des Artistes). AIDA Nederland steunt vervolgde en gevluchte kunstenaars. Centraal staan mensen die vanwege hun artistieke werk moesten vluchten en nu als balling wonen en werken in Nederland.

Directeur van AIDA, Herman Divendal gaf zes studenten de opdracht korte portretten te maken van zes kunstenaars. De studenten kregen hiervoor een aparte training in beeld en geluid. Tijdens de presentatie sprak Divendal zijn waardering uit over de kwaliteit van de filmpjes en de waarde die deze portretten hebben voor de stichting. “Ze komen de zichtbaarheid van de diversiteit aan kunstenaars die bij AIDA zijn aangesloten, ten goede. Ook zijn de portretten waardevol omdat de kunstenaars zichzelf en hun werk hiermee kunnen uitleggen”, aldus Divendal.

Studenten uit het vierde jaar maakten een introductiefilm over AIDA (zie foto's). Voorafgaand aan de presentatie van de portretten werd deze animatiefilm vertoond om het publiek een indruk te geven van wat de stichting doet.
Studente Meldrid Ibrahim over de animatie: “In de film hebben we poëzie, schilderkunst en muziek van gevluchte kunstenaars gebruikt. De film wordt vertoond bij tentoonstellingen, lezingen en bij educatieve programma's op de basisschool.” 

De Academie voor Beeldende Vorming hecht veel waarde aan projecten die buiten de deur worden gerealiseerd zodat de studenten leren organiseren en contacten leggen. De contacten die worden opgedaan blijven van pas komen in hun verdere loopbaan.

 

Delen