Muziekfilms op het conservatorium

Diva

Gepubliceerd op

Vier films waarin muziek een prominente rol speelt zijn er te zien in het conservatorium tijdens de jubileum-tiendaagse: de documentaire Frank Zappa: Phase II - The Big Note; de thriller Diva en een filmprogramma verzorgd door studenten van de master Composing for Film. Ook wordt op veler verzoek de documentaire Lost in Music, over het Conservatorium van Amsterdam, nog een keer vertoond.

Vier films waarin muziek een prominente rol speelt zijn er te zien in het Conservatorium van Amsterdam tijdens de jubileum-tiendaagse: de documentaire Frank Zappa: Phase II - The Big Note; de thriller Diva en een filmprogramma verzorgd door studenten van de master Composing for Film. Ook wordt op veler verzoek de documentaire Lost in Music, over het Conservatorium van Amsterdam, nog een keer vertoond.

Regisseur Jaap van Eyck zal daarbij een korte inleiding verzorgen. Drie voorstellingen vinden plaats in de Amsterdam Blue Note.

De cultklassieker Diva (1981) wordt op 27 juni vertoond in samenwerking met de Openluchtbioscoop op het plein voor het Conservatorium van Amsterdam. Diva is het visueel verbluffende speelfilmdebuut van regisseur Jean-Jacques Beineix (37°2 le matin), dat vier Césars in de wacht sleepte, waaronder een voor de prachtige muziek. De filmvoorstelling is onderdeel van het 125-jarig-jubileumfeest Van barok tot rock aan het Oosterdok van het conservatorium.

Als de jonge brommerkoerier en operafan Jules erin slaagt een clandestiene opname te maken van een optreden van de Amerikaanse diva Cynthia Hawkins, wordt overleven voor hem al snel een kunst. Criminelen maken jacht op de bijzondere tape, maar het is niet het enige bandje waar men naar op zoek is: op een andere cassette doet een vermoorde prostituee onthullingen over een politiecommissaris. Twee tapes, twee Parijse moordenaars, een corrupte politieagent, een operafan, een jonge dief en de coolste filosoof ooit gefilmd: al deze personages zoeken hun weg door deze ingenieuze en stijlvolle Franse thriller (Nederlands ondertiteld).

Programma

20 juni 15.00 uur Amsterdam Blue Note
Frank Zappa: Phase II - The Big Note (2002)
regisseur: Frank Scheffer

27juni ± 22.15 uur Plein voor het conservatorium
Diva (1981); openluchtvoorstelling i.s.m. Openluchtbioscoop
(bij slecht weer wordt de voorstelling naar binnen verplaatst)
regisseur Jean-Jacques Beineix
met een inleiding door Andries Mulder

29 juni 20.00 uur Amsterdam Blue Note
Lost in Music (2010), documentaire over 125 jaar Conservatorium van Amsterdam
regisseur: Jaap van Eyck
met een inleiding door Jaap van Eyck

2 juli 20.00 uur Amsterdam Blue Note
Master composing for film
programma door studenten van de master Composing for Film, met inleiding door de studenten

Muziek en beeld door studenten van de master Composing for Film, met
1. Nerve Fiber
De groep Nerve Fiber geeft een definitie van wat de tem 'muziekfilm' anno 2010 kan betekenen.

2. Werelden
Werelden (2009) is een korte visuele-effectenfilm van Thomas van der Ree, waarvoor Sean Winters originele muziek componeerde.

3. Supermodified
Geïmproviseerde muziek gebaseerd op materiaal van Tjeerd Schils (Alpheid), variërend van sferische soundscapes tot up-tempo muziek.

Met: Sean Winters, Onno Govaert, Tjeerd Schills, Jilt Van Moorst, Mark Nieuwenhuis, Steven Coppens en Jan Jaap Doeven 

Het jubileumprogramma is mede mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds.

Stills uit Lost in Music

Still uit Werelden

Delen