Studenten Academie van Bouwkunst ontwerpen voor Almere Poort

Gepubliceerd op

Op vrijdag 18 juni presenteerden studenten van de Academie van Bouwkunst hun ontwerpen voor Almere Poort, een grootschalig woongebied aan het IJmeer dat recent werd opgeleverd. De ontwerpen zijn ontwikkeld in samenwerking met studenten van het Rietveld DesignLab onder leiding van docenten van de Academie van Bouwkunst. De ontwerpwedstrijd met de titel 'CAMP-IN' maakte deel uit van het programma 'Pionieren in Poort' van het Tijdelijk Museum Almere dat in de maand juni een reeks Happenings organiseert.

Pionieren in Poort, 30 mei t/m 30 juni 2010, op diverse locaties in Almere Poort

Op vrijdag 18 juni presenteerden studenten van de Academie van Bouwkunst hun ontwerpen voor Almere Poort, een grootschalig woongebied aan het IJmeer dat recent werd opgeleverd. De ontwerpen zijn ontwikkeld in samenwerking met studenten van het Rietveld DesignLab onder leiding van docenten van de Academie van Bouwkunst. De ontwerpwedstrijd met de titel 'CAMP-IN' maakte deel uit van het programma 'Pionieren in Poort' van het Tijdelijk Museum Almere dat in de maand juni een reeks Happenings organiseert.

Tijdelijk Museum Almere wordt georganiseerd door Museum De Paviljoens in Almere. Claudia Linders bedacht het concept 'Pionieren in Poort' in opdracht van woningcorporatie Ymere en Museum De Paviljoens en tekent ook voor het ontwerp. Linders is ontwerper en coördineert het interdisciplinaire vormstudie-onderwijs aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

De Happenings zijn geïnspireerd op het utopische gedachtegoed uit de jaren '60 en '70, de tijd van het ontstaan van Almere. Aan de hand van de kernbegrippen 'pionieren', 'nieuwe collectiviteit', 'shared identity' en 'gemeenschappelijke taal' programmeert het Tijdelijk Museum Almere in de maand juni verschillende activiteiten rondom de nieuwe woonwijk Almere Poort en haar bewoners.

De ontwerpwedstrijd 'CAMP-IN' was gekoppeld aan een viertal interdisciplinaire vormstudies van de Academie van Bouwkunst. Studenten hebben de opdracht gekregen ongevraagde interventies te bedenken of ontwerpen te maken voor specifieke situaties in de publieke ruimte van Almere Poort. Deze vormstudies werden begeleid door Cynthia Hathaway, Mark Bain, Marie Ilse Bourlanges, Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens. Op 18 juni koos een jury onder leiding van Ineke Brunt van woningcorporatie Ymere uit de inzendingen het winnende ontwerp.

Programma
Tot en met 30 juni worden nog verschillende activiteiten georganiseerd door Tijdelijke Museum Almere. Het museum is gehuisvest in het Homeruskwartier in Almere Poort. Kijk op www.pioniereninpoort.nl voor het volledige programma en de routebeschrijving. Reserveren is niet nodig.

Kijk op www.flickr.com voor foto's van de activiteiten (tags: pioniereninpoort en tijdelijk museum almere).

Delen